Annons

Rusning efter nya el-bidrag väntas

Torsdag är första ansökningsdag för det statliga stödet för både hemmaladdning av elbilar och inköp av elcyklar. På Naturvårdsverket väntar man en mindre anstormning.

"Vi försöker anpassa oss så att det blir så lätt som möjligt för alla att ansöka", säger verkets ekonomichef Håkan Svaleryd.

Båda stöden kan som mest uppgå till 10.000 kronor. Ladda hemma-stödet ska täcka 50 procent av kostnaden för laddboxen och lika stor del av nödvändig elinstallation, dock högst 10.000 kronor per fastighet. Den som också vill kunna ladda bilen i sommarstugan kan söka bidrag även för den. Kravet är att den som söker bidraget äger eller ska ha nyttjanderätt till fastigheten.

Bidraget till eldrivna cyklar, mopeder och motorcyklar omfattar 25 procent av inköpspriset, men som högst 10.000 kronor.

Ladda hemma-bidraget kan också sökas av den som äger en bostadsrätt, men i det fallet blir det lite snårigare. Den som äger marken där garaget eller p-platsen finns måste ge klartecken och även för den uppgradering av eldragningen som kan bli nödvändig. Ett annat problem är att garaget räknas som en fastighet och därför blir stödet bara 10.000 kronor oavsett hur många laddboxar som behöver installeras.

För många bostadsrättsföreningar blir det därför enklare att söka bidrag från Klimatklivet som också administreras av Naturvårdverket och som riktas till kommuner, landsting, de flesta typer av bolag och inte minst bostadsrättsföreningar. Klimatklivet omfattar en rad åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid och uppgår i årets budget till 1,5 miljarder kronor. Laddstationer var dock överlägset vanligast bland ansökningarna som beviljades stöd förra året.

Hittills är 90 miljoner kronor anslagna till ladda hemma-stöd i år och 350 miljoner kronor till elcyklar. Det kan uppfattas som en snedfördelning, men bilägarna kan vara lugna. Mer pengar kan snabbt flyttas från Klimatklivet, lovar Håkan Svaleryd.

Risken för att pengarna till Ladda hemma-stödet ska ta slut finns i princip inte.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

De satsade på solceller 2019 – slipper höja avgiften

Mikael Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Göteborgshus 38.
Mikael Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Göteborgshus 38.

När bostadsrättsföreningen Göteborgshus 38 valde att satsa på solceller redan för tre år sedan visste de inte hur bra tajmingen skulle bli. I dag är föreningen i en sällsynt situation där den trots rådande energikris inte behöver göra några avgiftshöjningar.

– Vi är väldigt, väldigt glada och stolta, säger ordförande Mikael Johansson.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

Förra året monterades de sista av de 2 600 solcellspanelerna på de 16 huskroppar som utgör Rb Brf Göteborgshus 38 i Hisings Kärra i norra Göteborg. Då hade det omfattande arbetet pågått under två år och resultatet är en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Redan i dag ser vi att vi producerar 30 procent av den totala energiförbrukningen, helt enligt prognosen på 700 000 kWh per år. Det känns såklart oerhört bra då vi lagt mycket tid på detta projekt, säger Mikael.

”Vi slipper höja avgiften”

När satsningen röstades igenom var det ett långsiktigt tänk som låg bakom. Men då visste de inte hur het frågan skulle bli redan några få år senare. I dag är föreningen i en situation då de i perioder till och med kan sälja vidare ett överskott av el.

– Det är resurser som går in i föreningens kassa för underhåll och det i sin tur gör att vi slipper höja avgiften, åtminstone som det ser ut i dag. Det är givetvis en stor lättnad när man ser vilka utmaningar många andra bostadsrättsföreningar brottas med i rådande läge.

Mikael berättar att styrelsen under hela processen haft ett nära samarbete med Riksbyggen.

– Vi arbetade i projektgrupper och har haft turen att ha många sakkunniga i styrelsen som varit beredda att lägga mycket tid på research. Men det hade aldrig gått att genomföra ett så här stort projekt själva. Samarbetet med Riksbyggen har varit fantastiskt, säger Mikael.

Ger effekt på lång sikt

Husen är byggda under 1970-talet och var i behov av en omfattande takrenovering. Det var i samband med detta som solcellerna kom på tal. Mikael Johansson tycker – särskilt med facit i hand – att det är en självklarhet för andra bostadsrättsföreningar som är på gång med takrenoveringar att satsa på solceller.

– Jag skulle varmt rekommendera att man tittar på möjligheten och har man den så ska man slå till. För det kommer att ge effekt på lång sikt. Det handlar inte bara om ekonomin, för oss är det även en fjäder i hatten att vi känner oss delaktiga och bidrar till energibesparingar ur ett klimatperspektiv.

”Avkastning på cirka sju procent”

För Riksbyggen är det ett viktigt uppdrag att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Satsningar på solenergi finns till exempel med i planeringen av all nyproduktion där det är möjligt. Och när det gäller installationer i befintliga fastigheter, precis som i fallet med Brf Göteborgshus 38, så är intresset i dag större än någonsin. Även för mindre föreningar kan en investering vara gynnsam.

– Man brukar räkna med en avkastning på cirka sju procent för solceller. Och det är en ganska bra investering. Särskilt om man redan har pengarna på banken och inte behöver ta ett lån. Då är det kanske till och med bättre att satsa på solcellerna än att låta pengarna sitta på banken, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera