ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rusning efter bundna boräntor

  • Foto: TT/colourbox

En tillfällig sänkning av den tvååriga boräntan fick bolåntagarna att binda räntan i december, visar SBAB:s månadsstatistik över utlåningen till privatpersoner. Det är ett tecken på att bolåntagarna har förstått att räntebotten är nådd, enligt SBAB:s chefekonom Tor Borg.

I december valde hälften av bolåntagarna, som tecknade nya bolån hos SBAB, rörlig ränta. Det är 28 procentenheter lägre jämfört med november och den lägsta andelen på cirka fem år, enligt SBAB.

Andelen nya bolåntagare som valde räntebindningstider på mellan ett och fyra år ökade från 21 till 49 procent. Samtidigt var andelen som valde räntebindningstider på fem år och längre oförändrad på 1 procent.  

Förklaringen till att många bolåntagare hos SBAB valde att binda sin ränta under december är att bankens listränta för den tvååriga bindningstiden varit 1,49 procent. Det var betydligt lägre än andra räntor.

”Det är 20 punkter under den rörliga tremånadersräntan. Det har hänt förr att tvåårsräntan har legat under tremånadersräntan, men då har det inte blivit samma rusning som nu”, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg till Di och påpekar utvecklingen sannolikt beror på att fler har förstått att räntebotten är nådd.

”Det kanske inte händer något det närmaste året, men jag är övertygad om att vi har högre ränta om två år. Många passar på att binda sin bolåneränta och jag tror att de kommer att tjäna på det”, fortsätter han.

Andelen som valde SBAB:s tvååriga räntebindning steg till 43 procent under december, vilket kan jämföras med de senaste årens genomsnitt på knappt 11 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies