Annons

Rush på bostadsmarknaden ökar försäljningen av byggmaterial

Vårt behov av att bygga ut eller renovera växer. Det märks i den ökande försäljningen av byggmaterial. 

Att bostadsmarknaden börjar ta fart igen efter några tröga månader i fjol är en av anledningarna. 

Bild:Leif R Jansson/TT

Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen av byggmaterialhandeln ökade med 11,5 procent i januari, jämfört med samma månad 2017. Att årets januarimånad innehåller en vardag mer än i fjol påverkar resultatet. Men framför allt är det bostadsmarknadens återuppvaknande som satt fart på försäljningen.

”En tvåsiffrig försäljningstillväxt om 11,5 procent är en glädjande start på året, speciellt med tanke på den starka utveckling vi såg i januari förra året då branschen växte med nästan 14 procent”, säger Monica Björk, VD för Byggmaterialhandlarna, i ett pressmeddelande.

Att det utökade amorteringskravet införs snart, den 1 mars, kan också ha påverkat siffrorna. Många vill fixa till sina lägenheter och hus för att få till en försäljning innan amorteringskravet träder i kraft.

”Det skapar en rush för många att snabbt avsluta sina bostadsaffärer som för en tid förskjutits på grund av en skakig bostadsmarknad", säger Monica Björk.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?