Annons

Rusar mot nästa drömgräns – så mycket är solmarknaden värd

Den svenska solcellsmarknaden rusar mot ett nytt rekordår trots en inbromsning på grund av politisk osäkerhet och sänkta subventioner. 

Årsförsäljningen av solenergianläggningar närmar sig nu snabbt fem miljarder kronor och spås fortsätta växa snabbt.

Foto:TT/Colourbox

De senaste åren har privatpersoner, företag och offentlig sektor i Sverige börjat satsa på solceller, vilket satt ordentlig fart på tillväxten. Den installerade effekten av solcellerna ökade i fjol med 78 procent enligt Energimyndigheten.  

”Tillväxten fortsätter vara stark men sannolikt blir takten lägre i år, gissningsvis runt 30-40 procent. Anledningen är främst den stora politiska osäkerheten runt solstödet, där investeringsstödet sänkts från 30 till 20 procent, och att det är oklart hur långt stödpengarna räcker”, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Genombrottet har gjort solenergi till en av Sveriges sannolikt mest snabbväxande marknader. Mätt i försäljning rusade den svenska marknaden för solelsinstallationer för första gången till 3 miljarder kronor under 2018. Det uppskattar Solkompaniet, som är en av de ledande solcellsinstallatörerna. 

”Trots inbromsningen ökar totalförsäljningen sannolikt till långt över 4 miljarder kronor, vilket innebär att solcellsmarknaden på nytt sätter rekord med mycket bred marginal även 2019”, säger Johan Öhnell, ordförande för Solkompaniet, som var en av vinnarna efter att försäljningen i fjol lyfte med över 50 procent till drygt 120 Mkr.

”Svenska solenergimarknaden kommer sannolikt att passera åtminstone fem miljarder kronor under nästa år. Men Sverige ligger fortsatt långt efter jämförbara länder som Danmark och Tyskland när det gäller solenergi och på sikt är potentialen mångdubbelt större.” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera