Annons

Rullande julklapp högst upp på önskelistan

Airboarden, eller hoverboarden som den också kallas, är Årets julklapp för barn. Tätt följd av Pokémonprylar är den rullande brädan den leksak som klättrat snabbast på barnens önskelistor under året.

Bild:Elaine Thompson / TT

Det är företaget Veckopengen, som står bakom appen med samma namn där barn kan sätta upp mål för sitt sparande, som delar ut utmärkelsen. Airboarden har ökat med hela 770 procent som sparmål under året, och är just nu det näst vanligaste sparmålet över huvud taget hos appens användare.

”Under egentligen hela året har vi märkt att airboarden har varit het bland barnen. Dessutom har den fått mycket uppmärksamhet”, säger Philip Haglund, Veckopengens grundare.

Men uppmärksamheten kring airboarden har inte enbart varit positiv. Medierna har rapporterat om flera fall då den batteridrivna rullbrädan exploderat under laddning.

”Just därför har vi en del oro kring den här produkten. Vi tycker att man definitivt bör se över kvaliteten på den airboard man köper”, säger Philip Haglund.

Han är inte förvånad över att airboarden raketresa som sparmål. Enligt Philip Haglund har nya uppfinningar överlag, och särskilt tekniska sådan, lätt för att göra succé hos den yngre generationen.

”Barn är snabbare på bollen än vuxna”, säger han.

Efter airboarden är Pókenmonsaker en god tvåa på listan över de sparmål som ökat mest under 2016. Föga förvånande kanske, med tanke på hajpen kring mobilspelet Pókemon Go.

En annan tydlig trend gällande målen för barnens sparande är att det är digitalt som gäller. Datorn är vanligast, och i topp fem-listan finns bara en analog klassiker representerad: Lego.

Philip Haglund ser flera skäl till plastklossarnas fortsatta popularitet.

”Jag tror att många föräldrar har en förkärlek för Lego. Det gör att man kanske har Lego hemma från sin egen uppväxt. Sedan är också Lego bra på att haka på nya trender. Kommer det till exempel en ny Star Wars-film så är man väldigt snabb med göra Lego-produkter till den.”

Hos det yngsta segmentet, barn mellan fem och åtta år, är dock trotjänare som sparkcyklar och gosedjur fortfarande vanliga mål för sparandet av veckopengen.

Veckopengens statistik är baserad på uppgifter från över 100.000 appanvändare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?