Annons

Royal Bank of Scotland stänger sin "bad bank"

Royal Bank of Scotland har stängt den så kallade "bad bank" som skapades för att hantera en stor mängd riskfyllda krediter efter den globala finanskrisen för nio år sedan. De samlade förlusterna i enheten slutade på över 50 miljarder pund, motsvarande cirka 565 miljarder kronor, skriver Financial Times nätupplaga.

Beslutet att stänga enheten innebär en slutpunkt för en av historiens större omstruktureringar, som innefattat en krympning av balansräkningen med ungefär två tredjedelar. Arbetet med att städa upp i RBS dåliga lån liknades av bankens dåvarande vd Stephen Hester före hans avgång 2013 vid att "desarmera en tidsinställd bomb".

I slutändan utgjordes enhetens rörelseförluster på 50 miljarder pund till 38 miljarder av kreditförluster och nedskrivningar - mer än RBS nuvarande börsvärde och också i närheten av de 45 miljarder pund den brittiska regeringen bidrog med för att hjälpa banken genom krisen.

Regeringen har aviserat planer på att börja sälja sin 71-procentiga ägarandel i banken under de kommande 16 månaderna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?