ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Rotavdraget minskade under 2016

Rot- och rutavdraget minskade under 2016. Totalt minskade utbetalningarna med 8,3 miljarder kronor jämfört med 2014 och notan slutade på 15 miljarder kronor. Det uppger Skatteverket i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till minskningen är regeringens genomförda förändringar som innebar att skattereduktionen för rotavdraget justerades ned från 50 till 30 procent av arbetskostnaden.

Rot är alltjämt klart störst. Utbetalningarna för rotavdrag uppgick till 11,2 miljarder kronor. Totalt köpte drygt en miljon rotarbeten. När det gäller rutavdrag betalade verket ut 3,7 miljarder kronor. Nära 730.000 köpte ruttjänster.

"En orsak till minskade utbetalningar för rotarbeten är att reglerna har ändrats. År 2016 fick man skattereduktion med 30 procent av arbetskostnaden för rotarbeten istället för som tidigare 50 procent. Men minskningen är större än den rent matematiska effekten av sänkt skattereduktion för rotarbete", säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Antalet bolag som använder sig av tjänster minskade också rejält under 2016. Totalt försvann cirka 6.000 företag inom rotarbeten. Inom rut ökade antalet företag med cirka 800 stycken.

Antal köpare av rotarbete minskade med 180.000 personer medan antal köpare av rutarbete ökade med nästan 60.000 personer.

HomeMaid som är noterade på Aktietorget erbjuder tjänster inom rot- och rutavdrag.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer