1515

Rörtillverkaren känner inte av krisen – vill femdubbla omsättningen

Ett kabelskyddsrör med en unik design har fått fart på Greenpipes tillväxt. Kunder finns i branscher som el och järnväg som är okänsliga för konjunkturen. 

”Vi har inte påverkats av pandemin och planen att femdubbla omsättningen på fyra år ligger fast”, säger bolagets vd Stefan Svensson.

Anders och Stefan Svensson äger Greenpipe.
Anders och Stefan Svensson äger Greenpipe.

Där det läggs kablar i marken, behövs det för det mesta också rör för att täcka och skydda kablarna. Tillverkarna av de här skyddsrören utgör en anonym men gigantisk industri, dominerad av globala jättar. Men det finns också plats för uppstickare. Växjöbolaget Greenpipe har specialiserat sig på att tillverka skyddsrör som är delbara och lämpliga till exempel när kablarna inte kan kopplas om, men behöver skyddas. 

”Våra rör är helt enkelt en problemlösare i olika situationer. Samtidigt står delbara skyddsrör bara för några enstaka procentenheter av den totala marknaden och är därmed en för liten nisch för de stora drakarna. Det gör att vi kan fortsätta agera här ganska ostört”, förklarar Stefan Svensson som är vd för Greenpipe och driver bolaget tillsammans med sin bror, Anders Svensson, som är styrelseordförande. 

Bolaget grundades för 20 år sedan av deras far, Lars-Göran Svensson, som var elkraftsingenjör och såg ett behov av de mer flexibla rören. Han arbetade med sin uppfinning på helger och kvällar samtidigt som han fortsatte sitt vanliga arbete. Det var först när hans två söner tog över 2014 som tillväxten i bolaget tog fart på riktigt. Stefan Svenssons prognos är att omsättningen ökar från 21 till 30 miljoner kronor i år och att Greenpipe blir Gasellföretag för tredje året i rad. 

”Men vi är övertygade om att det bara är början, målsättningen är att omsätta 100 miljoner kronor år 2024”, säger Stefan Svensson och berättar att kunderna finns jämnt utspridda i branscher som el, järnväg, bygg och sjökabel. Alltså typiskt investeringstunga industrier, med mycket offentligt kapital och som därmed är hyfsat okänsliga för konjunktursvängningar. 

”Vi har inte känt av coronakrisen någonting faktiskt, tvärtom har vi haft ett bra år så här långt. Det kan till och med visa sig att våra kunder gynnas av stora, statliga, stimulanspaket när länders ekonomier ska kickas igång. Vi får se”, säger Stefan Svensson som också pekar på en styrka i att bolaget tillverkar alla produkter med 100 procent återvunnen plast från bilindustrin. 

”Det har vi gjort från starten. Men nu märker vi att det är en styrka och att fler väljer oss av hållbarhetsskäl.”

Stefan Svensson har en bakgrund inom militären och är intresserad av ledarskapsfrågor. En nyckel för Greenpipes framgångar är, enligt honom, bolagets rekryteringsprocess där samtliga anställda har varit engagerade i samma fotbollsförening, Tolg IF, strax norr om Växjö. 

”Det är personer som ser det som självklart att städa av i motståndarens omklädningsrum, oavsett resultat. En sådan person gör också det där 'lilla extra' i en företagsmiljö. Vi är oerhört nöjda med vår personal!”

 

 

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?