Annons

Rolléns aktiemäklare: ”Det kommer att komma frågor”

Efter att Next Biometrics offentliggjort sitt avtal med Ola Rolléns Greenbridge om en nyemission blev Ola Rolléns aktiemäklare i Singapore orolig.

”Det kommer att komma frågor på det här”, säger aktiemäklaren i ett telefonsamtal som spelades upp i rätten.

Bild:Oskar Omne

Under tisdagen presenterade Ökokrims åklagare Marianne Bender ett detaljerat händelseförlopp om vad som hände mellan den 6 och 9 oktober 2015. Telefonsamtal, sms och mejl lades fram med syftet att styrka hennes anklagan om att Hexagon HEXA B -1,18% Dagens utveckling -vd:n Ola Rollén begått ett brott och agerat på insiderinformation då Rollén köpte aktier i norska biometribolaget Next Biometrics på marknaden, samtidigt som han förhandlade med bolaget om en riktad nyemission.

Den 9 oktober 2015 skickade Next ut ett pressmeddelande där bolaget annonserade den riktade nyemissionen på två miljoner aktier som skulle tecknas av Ola Rolléns investeringsbolag Greenbridge. Senare samma dag pratar Ola Rollén med sin bankman på SEB:s kontor i Singapore. Bankman hade på Rolléns begäran köpt Next-aktier på börsen 6-7 oktober 2015.

”Vi kommer säkert att få en fråga på det här”, säger bankmannen i telefonsamtalet med Ola Rollén angående de Next-aktier som han på Rolléns begäran köpt i marknaden.

”Jag har kollat med våra norska jurister och de säger att du inte kan bli insider på det du själv gör, det är deras absoluta uppfattning”, svarar Rollén.

”Okej. Med tanke på att det var så stor volym två dagar innan. Det kommer att komma frågor på det här, det är jag helt övertygad om”, svarar bankmannen och fortsätter senare i samtalet:

”Det kommer nog från Norge till banken i Luxemburg.”

”Det tror jag. Och då får du kontakta mig så får du vår jurists svar”, säger Ola Rollén.

Emissionsavtalet med Next signeras av Greenbridge, det investeringsbolag som Rollén vid tidpunkten håller på att bilda med finansmannen Melker Schörling.

”Det är uppenbarligen fel eftersom Greenbridge inte finns då”, kommenterar Marianne Bender och påpekar att det formellt är Ola Rolléns privata investeringsbolag Iskossala, registrerat på Cypern, som skriver under avtalet.

På papperet ska Iskossalas direktörer agera på instruktioner från en stiftelse som i sin tur instrueras av Ola Rollén. I ett telefonsamtal mellan Ola Rollén och hans bankman oroar sig bankmannen över att Ola Rollén skrivit på avtalet för Iskossalas räkning.

”Det tar jag på mig. Så här blir det i business ibland”, svarar Rollén lugnande och lovar att ordna upp saken.

Efter lunch gjorde åklagaren Marianne Bender en djupdykning ned i lagstiftningen som gäller för insiderbrott. Bland annat hävdade hon att det räcker med att ha insiderinformation och agera, och att åklagaren inte behöver bevisa att personen i fråga faktiskt agerade på insiderinformationen. Enligt Bender strider detta antagande inte mot oskuldspresumtionen.

På onsdagen är det Ola Rolléns försvarsadvokat Christian B Hjorts tur att lägga fram Rolléns version av händelseförloppet. Om allt går som planerat ska Rollén höras i rätten på torsdagen och då få möjlighet till att svara på de anklagelser som åklagaren lagt fram.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera