ANNONS:
Till Di.se

Rollén får grönt ljus att fortsätta med Greenbridge

  • Ola Rollén, vd Hexagon. Foto: Jack Mikrut

Hexagons vd Ola Rollén har grönt ljus från styrelsen att fortsätta sitt engagemang i investmentbolaget Greenbridge på oförändrade villkor - trots visst knorr från ägarleden.

Det uppger ordföranden Gun Nilsson för Di.

Under den norska rättegången mot Ola Rollén som i veckan slutade med att han friades från alla anklagelser om insiderbrott, framkom flera uppgifter om att Hexagonchefen inte bara själv varit operativt engagerad i sidoprojektet Greenbridge utan även i övrigt använt Hexagons resurser i samband med investmentbolagets affärer.

I en artikel i Svenska Dagbladet på fredagen hävdade Första AP-fonden, som är sjätte största ägare i Hexagon, genom sin ägaransvarige Ossian Ekdahl att Hexagons styrelse ”tar tag i detta och drar nödvändiga slutsatser”, utan att specificera vilka dessa slutsatser är och vilka åtgärder som man menar att styrelsen bör vidta.

När Di ber Ossian Ekdahl specificera detta vill ha inte göra det.

Hexagons styrelse ser inte heller någon anledning att strama upp eller på annat sätt förändra villkoren för Ola Rolléns engagemang i Greenbridge som han startade tillsammans med Melker Schörling 2015 för att göra investeringar vid sidan av vd-jobbet på Hexagon.

”Hexagons styrelse godkände Olas externa engagemang i Greenbridge och styrelsen har inte förändrat sin inställning till detta. Gällande risken för intressekonflikter har styrelsen redan vidtagit åtgärder för att säkerställa att dessa undviks”, skriver Hexagons ordförande Gun Nilsson i ett mejl till Di.

Att Ola Rollén var så operativt involverad när Greenbridge 2015 investerade i det norska biometriföretaget Next, den affär som han senare åtalades och frikändes för, berodde på att Greenbridge var i sin linda, uppger Gun Nilsson vidare.

”När affären i Next skedde var Greenbridge fortfarande under uppstart. Alltsedan efter uppstarten har Greenbridge verksamhet drivits av egen vd med en självständig operativ ledning. Olas engagemang är att jämföra med ett externt styrelseuppdrag.”

Ola Rollén har till Di avböjt att kommentera sitt framtida engagemang i Greenbridge.


Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies