Annons

Rök från konsulatet stärker misstankar om ryskt spioneri

"En aggressiv handling utan motstycke" kallar Ryssland det amerikanska beskedet att det ryska handelskontoret i Washington ska genomsökas.

 

Nu ska hoten i det rysk-amerikanska diplomatbråket verkställas och tonen hårdnar allt mer.

Bild:Eric Risberg

Det ryska utrikesdpartement kallade på lördagen till sig USA:s toppdiplomat i Moskva för att överlämna en formell protest mot planerna att genomsöka det ryska handelskontorets byggnad i den amerikanska huvudstaden.

I protesten, som överlämnades direkt till den tillförordnade chefen för den amerikanska beskickningen i Moskva, Anthony Godfrey, skriver ryska UD att genomsökningen som man kallar för en "brottslig inspektion" kan utnyttjas för "anti-ryska provokationer" genom att "plantera komprometterande material".

I torsdags kom beskedet att USA beordrat stängning av det ryska konsulatet i San Francisco samt av två av Rysslands kontor i Washington respektive New York. Det är i dag den 2 september som stängningarna ska ske.

I fredags kom det svart rök från det ryska konsulatet i San Francisco.

Brandkåren ryckte då ut men stoppades i dörren.

”Branden var inte oavsiktlig. De brände något i öppna spisen”, säger Mindy Talmadge, talesperson för stadens räddningstjänst.

I ett inlägg på sin Facebook-sida skriver det ryska konsulatet att stängningen förstör för både ryska och amerikanska medborgare som behöver hjälp. I fjol utfärdade beskickningen till exempel över 16 000 turistvisa till amerikaner, enligt inlägget.

Amerikansk underrättelsetjänst har under lång tid hållit ett vakande öga på det ryska konsulatet i San Francisco och har oroats för att personal har varit inblandad i spionage.

”Regeringen har äntligen förstått att ryssarna hållit på med underrättelsearbete vid konsulatet, och att det har varit så i årtionden”, säger Rick Smith, tidigare chef för FBI:s enhet i San Francisco mot ryskt kontraspionage.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?