1515

Roger Akelius skänker 127 miljoner till Läkare utan gränser

Läkare utan gränser fick in 127 miljoner kronor i december. När entreprenören Roger Akelius nu skänker lika mycket blir det över en kvarts miljard till flyktingar och andra offer för krig och katastrofer runt om i världen.

Roger Akelius.
Roger Akelius.Bild:Di

”Det är min bästa julklapp. Det var 115.000 andra givare och så jag”, säger Roger Akelius.

Vid 15-tiden på onsdagen hade Läkare utan gränser räknat klart – slutsiffran för insamlingen i december landade alltså på 127 Mkr.

”Det handlar om en av nutidens absolut viktigaste frågor. Därför är Roger Akelius insats otroligt värdefull av flera anledningar. Han lyfter frågan stort medialt och bidrar konkret med runt 127 miljoner till människor på flykt. Det är stort och en vacker medmänsklig handling”, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare utan gränser.

Miljardären själv svarar att han bara betalar tillbaka:

”Jag är inte stolt. Jag slipper att skämmas. Samhället gav mina bolag vinster, jag vill ge tillbaka.”

Roger Akelius initiativ i Di för att hjälpa människor på flykt tog verkligen skruv. När han i slutet av november gick ut i en intervju och lovade att dubbla summan som Läkare utan gränser Sverige drog in i december var det många privatpersoner och företag som antog hans utmaning och öppnade plånboken. Kampanjen bara växte i styrka – även konstnärer och en teater hakade på.

”Di:s roll har varit central i den här kampanjen. Utan er hade vi aldrig kunnat nå ut så brett till företag och privatpersoner”, säger Katharina Ervanius.

Så sent som i onsdags förra veckan var insamlingen uppe i 102,6 Mkr, men de tre sista dagarna på året strömmade alltså ytterligare nästan 25 miljoner kronor in. Slutsumman 127 Mkr är 60 procent mer än vad Läkare utan gränser fick in under julmånaden förra året och tittar man på företagsgåvorna så ökade de med 141 procent.

Akelius Foundation kommer nu betala in 127 miljoner kronor. Roger Akelius själv verkar inte allt för bedrövad över att bli av med pengarna utan skämtar bort frågan.

”Nu förstår jag uttrycket: vinst och förlust. Rogers förlust ger vinster i vården”, säger han.

Glädjen är stor bland medarbetarna hos Läkare utan gränser i Stockholm som helt tagits på sängen av kraften som skapade en rekordkampanj på 254 Mkr, inräknat Akelius pengar. Radiohjälpen fick in 208 Mkr i januari efter Tsunamin.

”Det är spännande om Rogers Akelius och Di:s kampanj kommer att bidra till att Läkare utan gränser blir den organisation som samlat in mest under 2016 i Sverige. Det är inte helt omöjligt – och mest fantastiskt är det för att det är pengar som verkligen behövs”, säger Katharina Ervanius.

Läkare utan gränsen kan summera ett rekordår med en privatinsamling på 685 Mkr i fjol, vilket är 28 procent mer än 2015.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?