Annons

Roger Akelius om att utnyttja lucka i lagen: ”Usla påhopp”

En artikel i tidningen ATL spekulerar i om Roger Akelius planerar att utnyttja en lucka i lagen och testamentera sina skogsfastigheter till bolag.

I ett mail till tidningen Affärsvärlden skriver finansmannen att han tar ”mycket illa” vid sig av ”usla påhopp”.

Finansmannen Roger Akelius.
Finansmannen Roger Akelius.Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget

Som Di återkommande har rapporterat har finansmannen Roger Akelius på kort tid köpt skog i en omfattning som aldrig tidigare har förekommit i Sverige.

Under perioden november 2021 till oktober 2022 köpte han bara i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland skogsfastigheter för 669 miljoner kronor. Kombinerat med uppgifter från ATL, Lantbrukets affärstidning, om köp i södra Sverige summerade då Di Roger Akelius nyköpta skogsareal till minst 24 000 hektar.

2022 blev också ett rekordår på marknaden för skogsfastigheter, med en ökning på över 14 procent i rikssnitt. Det förklaras bland annat av Roger Akelius jakt på objekt. 

”Vi vet att det har varit aktörer som har varit med och påverkat nästan varje köp av vissa typer av fastigheter. Det är väldigt svårt att mäta, men det är spelare som har rört sig över hela landet på olika sätt, och det är en köparkategori som vi inte har sett i sådan storlek förut”, säger Paul Nord, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Svefa, till Dagens industri.

Alla Roger Akelius köp har gjorts som privatperson.

Jordförvärvslagen stoppar nämligen sedan 100 år tillbaka juridiska personer att förvärva skog från fysiska personer.

Emellertid har lagen en lucka, som tjänat ideella organisationer i Sverige väl under lång tid. Privatpersoner får testamentera skogsfastigheter till juridiska personer, vilket möjliggjort välkomna tillskott till välgörenhetsstiftelser och liknande.

”Det är fullt möjligt att göra så enligt lagstiftningen. Ett förvärv genom arv eller testamente omfattas inte av lagen”, säger Anna Orestig, samordnare på Jordbruksverket till ATL.

I en artikel i förra veckan spekuleras om Roger Akelius, i dag 77 år, har för avsikt att testamentera sina massiva skogsinnehav till något av de många aktiebolag han nyligen registrerat, och på så vis skapa en ny skogsjätte.

”Han ska testamentera det här till de startade bolagen och sen ska hans barn och barnbarn få innehaven”, säger specialistrådgivaren Åsa Eriksson på fastighetsmäklaren Ludvig & Co till ATL.

Inför publiceringen hade ATL sökt Roger Akelius, som avböjde att medverka.

Efteråt har han dock varit i kontakt med tidningen Affärsvärlden och dementerat planen.

I ett mejl till Affärsvärlden på torsdagen kallar han artikeln för ”spekulation” och ”osant rykte”.

ATL försvarar dock sin publicering, och menar att man bara återger en fastighetsmäklares påstående.

Redan 1906 antogs den första svenska bolagsförbudslagen, som stoppar bolag från att köpa skogsmark om inte en lika stor post säljs.

Syftet var främst att stoppa storbolag från att köpa upp norrländska småägor med ohederliga metoder, så kallat baggböleri.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera