1515
Annons

Roger Akelius närmar sig en halv miljard: ”Skulle bli jättelycklig”

I slutet av februari meddelade fastighetsmiljardären Roger Akelius att han genom sin välgörenhetsstiftelse ”Akelius Foundation” skulle matcha alla bidrag till UNHCR och Unicef avsedda för ukrainska flyktingar. Redan elva dagar in i mars har det tidigare bidragsrekordet slagits – och nu siktar han på drömgränsen. 

”Vi har stor möjlighet att passera en miljard kronor”, säger Roger Akelius.

Roger Akelius.
Roger Akelius.Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget

Elva dagar in i mars har UNHCR och Unicef fått in över 300 miljoner kronor. Det betyder att det totala beloppet, inklusive Roger Akelius dubbling, nu ligger på över 600 Mkr – vilket gör att det tidigare bidragsrekordet är slaget.

”Jag är helt förvånad. När jag först tittade på det här för ungefär en och en halv vecka sedan beräknade jag att kostnaden skulle bli mellan 100–200 Mkr. Jag brukar kunna gissa rätt på sånt här, men det här gick inte riktigt som jag trodde. Och det är ju underbart när något går bättre än man tänkt sig”, säger Roger Akelius. 

Med nästan två tredjedelar kvar av månaden hoppas Roger Akelius kunna nå drömgränsen. 

”Jag hoppas att jag får ta fram den feta plånboken – och jag tror att sannolikheten för att vi passerar drömgränsen, en miljard kronor, är stor.”

För att lyckas passera en miljard kronor behöver UNHCR och Unicef nu tillsammans få in cirka 200 Mkr till innan månadens slut. Men det behöver inte stanna där, säger Roger Akelius.

”Jag går hur långt som helst. Skulle det bli två miljarder så blir jag jättelycklig. Ska vi säga till dem som står i kö vid gränsen att ‘vi kommer inte hjälpa er, pengarna ska hellre användas till annat?' nej, jag skulle skämmas totalt.”

Någon uppmaning till näringslivet har han inte, han säger att det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra. 

”Jag har ingen aspekt på vad andra donerar, för många är en kväll på restaurang eller en fotbollsmatch det viktiga – men det bestämmer var och en helt själv, jag uppmanar ingen att göra något speciellt, utan man gör som man vill”, säger han.

Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR, säger att takten på donationerna inte har avtagit, och att företag som redan skänkt pengar fortsätter att göra fler donationer. 

”Vi är överväldigade av det enorma gensvar vi möter från privatpersoner och från företag. Det är verkligen en stor ljuspunkt i det mörka att se hur starkt engagemanget är för människor på flykt i och från Ukraina.”

Även Pernilla Barnalt, generalsekreterare på Unicef, säger att Akelius Foundations har gjort stor skillnad hittills.

”Det är fantastiskt. Hans initiativ har gjort att många har donerat flera gånger, och större summor än vad de tänkte skänka från början.”

Hittills har UNHCR samlat in runt 230 Mkr och Unicef 110 Mkr som omfattas av Roger Akelius dubblering. Den totala summan, inklusive dubbleringen, ligger alltså på 680 Mkr.

 


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?