Hoppa till innehållet

Annons

Roger Akelius: ”Jag känner flyktingskam”

Fastighetsmiljardären Roger Akelius öppnar plånboken för människor på flykt under hela november och december. För varje krona som Läkare utan gränser, SOS Barnbyar och Unicef får in under två månader skänker han en krona. Nu utmanar han näringslivet och alla svenskar att skänka pengar.

TIDIG TOMTE. Roger Akelius stiftelse Akelius Foundation ska i år matcha insamlingarna även i november. ”14 000 lider redan i dag. Då kan jag inte vänta till december med att leka tomte.”
TIDIG TOMTE. Roger Akelius stiftelse Akelius Foundation ska i år matcha insamlingarna även i november. ”14 000 lider redan i dag. Då kan jag inte vänta till december med att leka tomte.”Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget

”Jag känner flyktingskam. Jag behöver döva mitt samvete. Ingen frisk pappa eller mamma klarar av att se några miljoner barn misshandlas till apati. I Sverige är det förbud med taggtråd runt kor på bete. Att ha taggtråd runt småbarn inlåsta i flera månader är inte en bra förskola”, säger Roger Akelius. 

Roger Akelius har byggt upp ett fastighetsbestånd med 50 000 lägenheter i Europa, USA och Kanada – värderat till 130 miljarder kronor. De senaste tio åren uppger Akelius att bolaget köpt åtminstone ett hyreshus per vecka. Privat känner dock Roger Akelius en skam över flyktingsituationen i Europa. 

”Det grundar sig i vanligt hyfs. Jag har råd att hjälpa. Jag har inga aspekter på vad andra prioriterar. I affärer och privatliv försöker jag vara ”honorable”, hederlig. Jag vill leva så att jag kan berätta för barn och föräldrar vad jag gjort.”

Det är fjärde året som Roger Akelius utmanar näringslivet och svenskarna att skänka pengar till hjälporganisationer. Till skillnad från tidigare år kommer pengarna i år att gå till tre organisationer istället för en: Unicef, Läkare utan gränser och SOS Barnbyar. 

Tidigare år har du matchat insamlingarna för december. Varför har du nu bestämt dig för att göra det under november också?

”14000 personer lider redan i dag. Då kan jag inte vänta till december för att spela jultomte.”

Sedan ett par år tillbaka arbetar Akelius foundation med alla tre organisationer, bland annat har de utvecklat en läroplattform för att flyktingar snabbare ska lära sig språk som Unicef använder sig av. Akelius Foundation, som äger 90 procent av Akelius Residential Property, har ingått en gåvoutfästelse med Unicef Sverige, SOS Barnbyar och Läkare utan gränser, som innebär att stiftelsen kommer att skänka lika mycket pengar som insamlingarna i november och december ger. 

”Effektiv hjälpverksamhet är betydligt svårare än att driva ett lyckat fastighetsbolag. Jag arbetar sedan några år tillsammans med dessa tre organisationer, bland annat på Lesbos. Barnen bor i trånga tältläger med frustration, slagsmål, sjukdomar och väta. Även arabiska barn behöver kramar, värme och skola. Förvaringen är värre än grisar i en trång stia.”

För varje insamlad krona till organisationerna under november och december, skänker Roger Akelius en krona. De tidigare åren har hans initiativ hjälpt organisationerna att slå rekord, i år hoppas han att de ska få in 150 miljoner kronor, vilket innebär 150 miljoner kronor från Akelius. Någon övre gräns har han inte satt. 

”Allt kapital och vinster från Akelius fastigheter ska gå till utbildning och till barn.”

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera