Annons

Roger Akelius: ”Jag hoppas tvingas betala ut mellan 200–300 Mkr”

Fastighetsmiljardären Roger Akelius vill dra sitt strå till stacken och hjälpa ukrainare på flykt. Genom sin välgörenhetsstiftelse Akelius Foundation kommer han att matcha alla Ukrainabidrag som ges till UNHCR och Unicef under hela mars. 

”Jag hoppas tvingas betala ut mellan 200–300 Mkr”, säger Roger Akelius.

Enligt UNHCR har redan över 500.000 flytt Ukraina sedan Rysslands invasion. Roger Akelius kommer att matcha alla Ukrainabidrag som ges till UNHCR och Unicef under hela mars.
Enligt UNHCR har redan över 500.000 flytt Ukraina sedan Rysslands invasion. Roger Akelius kommer att matcha alla Ukrainabidrag som ges till UNHCR och Unicef under hela mars.Foto:Cicci Jonson, Bilduppdraget/AP

 

Fastighetsmiljardären Roger Akelius berättar att han tycker det är fantastiskt att se hur Europa sluter samman för att hjälpa Ukraina och för att värna om demokratin. Nu kommer han att matcha alla gåvor som ges till UNHCR och Unicef med förmån till Ukraina under hela mars månad.

”Får organisationerna in 200 Mkr under mars, så betalar jag ut lika mycket. Det totala beloppet blir alltså 400 Mkr”, säger Roger Akelius. 

Men det kan bli mer än så. Så sent som 2020 donerade Roger Akelius ett rekordstort belopp för att hjälpa syriska flyktingar, genom sin välgörenhetsfond Akelius Foundation. Då slog man det svenska bidragsrekordet och donerade hela 302 Mkr – 127 Mkr mer än vad han hade räknat med – något han nu hoppas få göra om. Den gången hamnade hela stödet på 600 Mkr

”Det hade varit underbart att slå rekordet igen. Den här frågan berör så många människor, folk är ju mänskliga. Man vill hjälpa till – det ligger i den mänskliga naturen.”

Han säger också att han är positiv till att hjälpa ukrainare som tar sig till Sverige, och understryker att de måste få hjälp av regeringen direkt. 

”Det viktiga är att de som vill jobba omedelbart ska få komma in i en verksamhet. Alltså inte bara skickas in i något läger och samlas där, utan de ska omedelbart få en chans att arbeta, det är mitt tips till regeringen”, säger Roger Akelius. 

Under sin livstid har han har tjänat mer pengar än vad han hunnit spendera. Att ge tillbaka till samhället är ett sätt att låta pengarna komma till användning, och han berättar att han länge tänkt på frågan ‘vad ska jag göra med alla pengar?’. 

”Det är ett sätt att ge tillbaka till samhället. Det kanske låter som en slogan, men jag är rätt gammal nu, och då vill jag att pengarna ska användas till något bra. Det ligger i människans natur att vara human.”

Nu hoppas Roger Akelius att hans kampanj ska inspirera fler människor och företag att ge pengar till UNHCR och Unicef.

”Det är främst för den akuta nödhjälpen, men också för att bevara demokratin.”

Dagens industris chefredaktör Peter Fellman välkomnar stödet.

”Vid de tidigare kampanjerna där Akelius Foundation dubblat stödet har vi sett vilket enormt engagemang det finns från näringslivet att stötta i humanitära frågor. Vi känner redan nu av ett stort intresse från näringslivet att hjälpa till.”

Situationen i Ukraina förvärras hela tiden, och enligt UNHCR har över 500.000 flyktingar flytt till grannländerna sedan Rysslands invasion. I Polen och Moldavien rapporteras det om långa köer längst med gränsen. Samtidigt befinner sig hundratusentals människor på flykt i Ukraina. 

”Människor är desperata, de fruktar för sina liv”, säger Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR. 

Pengarna som Akelius Foundation inbringar kommer främst att gå till nödhjälp. Det handlar om saker som tak över huvudet, vatten och något att sova på. Åsa Widell säger att intresset för att hjälpa till redan är rekordstort, men att det här kommer motivera människor ännu mer. 

”Dubbleringen hjälper enormt mycket. Vi ser redan nu en fantastisk vilja, vi har aldrig sett något liknande. Och vi vet att det här kan motivera till att skänka pengar, nu när man vet att gåvorna blir dubbelt så mycket värda.” 

Pernilla Baralt, generalsekreterare Unicef Sverige, säger att initiativet kommer hjälpa många utsatta barn på flykt i Ukraina. Pengarna kommer hjälpa Unicef att bygga upp nya säkra platser för barnen samt bidra med leksaker och böcker – men främst skydda dem från krigets våld. 

”Det är så fantastiskt. Att kunna ge en trygg plats till barnen där de kan leka i några timmar. Pengarna kommer både bidra till att växla upp våra akuta insatser här och nu, samt stärka vårt långsiktiga arbete för Ukrainas barn”, säger hon. 

 

 

 

 

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera