1515
Annons

Röda siffror på Wall Street efter tullutspel

New York-börsen gick i rött under torsdagshandeln. Storbolagsindex S&P 500 och Dow Jones avslutade ned 0,5 respektive 0,4 procent.

Foto:Richard Drew

Osäkerhet kring den globala handeln bidrog till att bryta de senaste fyra handelsdagarnas uppgång. USA:s president Donald Trump meddelade på torsdagskvällen svensk tid att han vill införa tullar på kinesiska varor värda motsvarande 200 miljarder dollar redan nästa vecka.

Till det kom också den fortsatta osäkerheten i Nafta-förhandlingarna, där  Trumpadministrationen fortfarande insisterar på att en uppgörelse med Kanada måste nås på fredagen trots att landets utrikesminister Chrystia Freeland satte sig vid förhandlingsbordet med USA och Mexiko så sent som på onsdagen.

Tekniktunga Nasdaq handlades till skillnad från övriga ledande index på plus under större delen av dagen och nådde dessutom ett nytt intradagsrekord på nivån 8.133,3 innan indexet vänder ned igen och avslutade på minus 0,3 procent. Innan torsdagens nedgång hade Nasdaqs kompositindex bara backat under en av de senaste nio handelsdagarna.

Drivande var bland annat e-handelsjätten Amazon som för första gången handlades över 2.000 dollar per aktie.

Aktien stängde på 2002 dollar, upp 0,2 procent för dagen.

Överlag gick de stora techbolagen starkt med Apple upp 0,9 procent till 225 dollar per aktie. Facebook och Netflix ökade 1 respektive 0,8 procent.

Bland de tyngsta förlorarna syns tv-spelstillverkaren Eletronic Arts som rasade 9,8 procent efter att bolaget skjutit upp en lansering och kapat intäktsprognosen för 2019.

Lågpriskedjan Dollar Tree föll desto mer, ner 15,4 procent, efter att bolagets kvartalsrapport för årets andra kvartal inte fallit investerarna i smaken samtidigt som helårsprognosen för 2018 kapades.

S&P 500 och Nasdaqs kompositindex har satt så väl intradags- som stängningsrekord på löpande band under veckan. Därmed kan veckans starka uppgång ha bäddat för en mattning och analytiker som nyhetsbyrån Reuters talat med tycks inte särskilt oroliga över utvecklingen.

"Jag skulle aldrig satsa mot tech-ledarna eftersom teknikaktierna tycks ha ökat tillräckligt mycket för att driva marknaderna högre varje gång de har rört sig nedåt", säger exempelvis Brad McMillan, investeringschef på rådgivningsbyrån Commonwealth Financial Network, till Reuters.

Men tv-kanalen CNBC rapporterade redan natten till torsdagen svensk tid att handeln med terminskontrakt på VIX, ett volatilitetsindex baserat på S&P 500 som i folkmun ofta går under namnet "skräckindex", indikerar högre volatilitet under kommande månader.

Än så länge finns gott om blankare i VIX men kontrakt som löper mellan november och årsskiftet tyder på att volatiliteten återkommer enligt Russell Rhoads, chef för derivatresearch vid analysfirman TABB Group.

"Trots ökningen i korta positioner är den bästa läsningen av VIX att marknaden kommer att sitta som på nålar under de kommande månaderna", skriver han i en analys CNBC tagit del av.


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?