1515
Annons

Rockartistens film blir musikal: ”Historien är väldigt dansk”

Den danska rockartisten Kim Larsens film ”Midt om natten”, sätts nu upp som musikal i Malmö. 

”Historien är väldigt dansk så vi har gjort små justeringar för att bjuda in den svenska publiken”, säger dansk-svenske Nic Schröder som spelar huvudrollen.

Artisten Kim Larsen.
Artisten Kim Larsen.Foto:Anette Karlsen

Blandningen av rockartist, visdiktare, trubadur och popstjärna har gjort Kim Larsen till Danmarks mest folkkära artist, lite av landets svar på Ulf Lundell. Lite mer okänt, åtminstone på den här sidan av Öresund, är att han också ligger bakom Danmarks mest sedda biofilm genom tiderna. 

”Midt om natten”, där han själv spelar huvudrollen, kom ut 1984 och är fortfarande Danmarks mest sedda biofilm genom tiderna. Den bygger på musiken från Kim Larsens album med samma namn. När den härom året sattes upp som musikalversion i Danmark blev det, inte oväntat, en stor succé och nu kommer den för första gången till Sverige. 

”Man kan jämföra filmen med ”Sällskapsresan”. Alla danskar har en relation till den och replikerna har blivit kult. Jag menar att filmen också har format den bild av danskarna som spritt sig i, inte minst Sverige, som livsnjutande, avslappnande men även lite rebelliska”, säger Nic Schröder som spelar huvudrollen Benny i musikalen. 

Benny är en arbetslös rörmokare som är med i en husockupation i Köpenhamn. Den misslyckas och istället träffar Benny en brokig samling människor som startar ett kollektiv, fristaden Haveje. De delar drömmen om ett samhälle som byggs på jämlikhet, frihet och kärlek. Men vägen dit är skavig med droger, kärleksrivalitet och även kriminalitet. Dessutom vill politiker köra bort kollektivet och parallellen med stadsdelen Christiania är uppenbar. Kim Larsen var själv husockupant som ung och har engagerat sig i Christianias överlevnad som en fristad i Köpenhamn. 

”‘Mitt om natten’ är grunden en historia som problematiserar vänskap, kärlek och utanförskap. Sökandet efter att hitta sig själv och skapa sig ett värdigt liv är nog något som de flesta känner igen sig i. Det gör definitivt jag iallafall”, säger Nic Schröder som slog igenom som sångare i Nic & the Family för nästan 20 år sedan och senare gjort sig känd från barn-tv och som skådespelare. Han är uppvuxen i Sverige, men har två danska föräldrar och bor själv i Köpenhamn sedan några år. 

”Jag står med ett ben i båda länderna och har blivit intresserad av olikheterna mellan svenskar och danskar. ‘Mitt i natten’ är på många sätt väldigt dansk i sin mentalitet, precis som Kim Larsens låtar. Vi har gjort några justeringar från originalet, för att hjälpa den svenska publiken på traven kan man säga.”

För att ändå behålla genuiniteten har danska ord och meningar lagts in i både låtar och i dialogen. Annars sjungs och talas det mest skånska. 

”Vi kallar resultatet för ‘öresundska’. En annan poäng är att både danska och skånska gör sig väldigt bra när man sjunger rockmusik.”

När Kim Larsen gick bort för fyra år sedan var det närmast landssorg i Danmark. Även om han är mest känd som sångare i rockbandet Gasolin känner danska skolbarn till honom för alla barnvisor som han skrivit. 

”Hans egna låtrepertoar är enorm. Dessutom månade han starkt om landets vis- och sångtradition som är väldigt närvarande i Danmark, överallt”

Kim Larsen gjorde sig också känd i Danmark som en frispråkig rebell, som gärna pekade på orättvisor och politisk överhet. Men, enligt Nic Schröder, var han samtidigt noga med att inte vara partipolitisk i sina texter eller intervjuer. 

”Han hade alltid någon intressant poäng men var också oförutsägbar och motvalls. Till exempel såg han ett stort värde av att titta bakåt och värna det som varit. Man kan säga att han var både radikal och konservativ.”

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Larm: Torsken hotad efter gasutsläppen

Torskens välmående hotas – efter att de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck i Östersjön.

Den redan hotade fisken parar sig i djupet utanför Bornholm. Nu hotas ekosystemet och torskbeståndet riskerar sjunka, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

”Just torsken är skör som population och den här stressen känns inte bra”, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn till SVT.

Det är i nuläget svårt att veta exakt hur torsken drabbas efter läckorna. Även andra organismer kan fara illa efter utsläppen, även de på havsbotten som fungerar som föda för fisken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera