1515
Annons

Roboten gjorde fabriken tio gånger effektivare

Efterfrågan på Tiki Safetys andningsskydd ökade lavinartat i pandemins spår. I dag är produktionen i fabriken i Bro tio gånger effektivare än i våras med hjälp av en rekordsnabb robotisering.

Tiki Safetys vd Mikael Klockseth med ett lass andningsskydd.
Tiki Safetys vd Mikael Klockseth med ett lass andningsskydd.Foto:Joey Abrait

När coronakrisen slog till i våras blev det bråda dagar hos säkerhetsföretaget Tiki Safety i Bro utanför Stockholm. En ABB-robot blev bolagets räddning för att möta en rekordstor efterfrågan på andningsskydd.

”Vi behövde automatisera mer, såväl för att effektivisera som för att förbättra kvaliteten i produktionen”, förklarar vd Mikael Klockseth.

Tiki Safety byggde upp en helt ny produktionslina på två månader med robotar och specialmaskiner. Den fas av tillverkningen som moderniserats tog tidigare sex minuter, nu tar den inte mer än 30 sekunder.

Med robotiseringen ökade tempot lavinartat i fabriken.
Med robotiseringen ökade tempot lavinartat i fabriken.Foto:Joey Abrait

”När vår produktion accelererade i våras, före robotiseringen, behövde vi som mest 50 personer som arbetade med att tillverka våra masker. I dag når vi motsvarande kapacitet med en tredjedel så många, omkring 15 anställda. Dessutom har spillet gått ned betydligt och vi har fått en bättre kvalitet på produkterna.”

Han ser möjligheter att snabbt kunna ytterligare automatisera och effektivisera produktionen.

Men det behovet kommer först när bolaget slagit sig in på nya marknader. Tiki Safetys masker är återanvändningsbara till skillnad från merparten av de masker som används inom vården i dag, och hemmamarknaden är därför relativt mättad nu.

”Stora volymer av engångsskydd som i dag köps in av sjukhusen kan ersättas med ett fåtal av våra masker. Så vår lösning är både mer hållbar och mycket mer ekonomiskt fördelaktig”, säger Mikael Klockseth.

Bolaget säljer mest i de nordiska länderna men satsar nu också på att komma in i Centraleuropa och Asien. 

”När det kommer igång ska vi också vidareutveckla produktionen. Med ytterligare en robot skulle vi kunna fördubbla produktionseffektiviteten”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?