Robotar driver på utveckling

Ge konstruktörer tillgång till bättre beräkningsprogram så blir företaget mer innovativt.
Det menar teknologie doktor Håkan Petersson.

Håkan Petersson har konstruerat en ingenjörsrobot.
Håkan Petersson har konstruerat en ingenjörsrobot.Bild:Joachim Brink

”Ett av företagens mål för att bli mer konkurrenskraftiga är att förkorta ledtiderna när de utvecklar nya produkter. Men att beräkningsingenjörerna har så mycket att göra att det tar tid för konstruktörerna att få fram nya produkter innebär en flaskhals”, säger Håkan Petersson.

När han tidigare i år disputerade var ämnet för avhandlingen hur ledtiderna inom konstruktionsföretag kunde kortas. Detta genom att låta konstruktionsingenjörer på ett stort svensk bolag få tillgång till mer avancerade beräkningsprogram.

”Två ingenjörsstudenter fick tillgång till beräkningsverktyget och kunde då göra ett tjugotal beräkningar per dag på egen hand. Detta i stället för att vända sig till beräkningsavdelningen som totalt har tid till omkring 5–10 beräkningar per projekt.

Även beräkningsingenjörerna tycks uppskatta lösningen.

”När konstruktörerna inte kommer med lika många frågor får beräkningsingenjörerna mer tid till att titta på de mest komplexa beräkningarna, för där behövs de fortfarande.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?