ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Robot gör världen renare

  • Carl F, med delägaren Carl Fredrik Jönsson och vd:n Curt F Jönsson, har investerat i en robot som ser skillnad på olika typer av sopor. Foto: Företaget

MALMÖ. Artificiell intelligens och robotarmar ska revolutionera avfallsindustrin.  Familjeföretaget Carl F digitaliserar sopsorteringen och ökar andelen avfall som kan återvinnas. 

Carl F hanterar främst avfall från byggindustrin och tar emot 30.000–40.000 ton varje år. Omkring hälften går till materialåtervinning, men andelen som går till förbränning är fortfarande stor. 

”Vi ser en tendens att de brännbara soporna ökar. Våra kunder är duktiga på att sortera avfallet på plats, men som branschaktör känner vi ett ansvar att öka återvinningsgraden. På sikt hoppas vi att 75 procent av avfallet ska kunna gå till återvinning”, säger delägaren Carl Fredrik Jönsson. 

Genom att sortera avfallet minskas mängden avfall som behöver brännas.

”Potentialen är enorm. Det finns hundratusentals ton avfall att sortera som kan gå till materialåtervinning. I stället för att betala för att skicka avfall till förbränning nollar vi den kostnaden och i bästa fall kan vi få betalt för det. Men det är en långsiktig investering och en miljönytta som vi tror att marknaden tycker är toppen."

Grunden är ett löpande band, kameror, sensorer och två robotarmar med fyra nedkastluckor var. När avfallet rullar in filmas det och analyseras så att maskinen vet vilken typ av material som närmar sig robotarmarna och i vilket fack avfallet ska läggas. 

Maskinen från finska Zenrobotics har varit i drift i några månader och sorterar metall, trä, plast och sten. Robotsorteringen är i drift 18 timmar per dygn och maskinens två armar kan göra upp till 4.000 plockningar i timmen. 

Roboten tränas upp och blir bättre och bättre på att skilja på material. Mjukvaran gör det möjligt att skilja på en handfull plaster och trämaterial. 

Sorteringen har inte enbart fört med sig fördelar för Carl F. Den ökade återvinningsgraden har gjort att företaget har svårt att hantera det.

”Det är ett angenämt problem, men vi har fått ut mycket mer rent material än vi kunde drömma om. Plast är det vi får ut mest av och där har vi svårt att hitta avsättningskanaler eftersom det finns så många olika typer och kvaliteter.” 

Carl F har investerat 18 miljoner kronor i anläggningen, som är Zenrobotics åttonde i världen. 

”Vi konkurrerar med rikstäckande jättar som omsätter miljarder och måste hela tiden tänka nytt. Om vi inte är etta är det svårt att vinna marknadsandelar”, säger Carl Fredrik Jönsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies