1515
Annons

Robot ger jurister nytt hopp

Robotjuristerna blir allt vanligare.
Men de kommer inte att konkurrera ut sina mänskliga motsvarigheter om man ska tro juristen Fredrik Svärd, som driver Legal Tech.

Robotar hjälper främst till med granskning av längre juridiska dokument i dag.
Robotar hjälper främst till med granskning av längre juridiska dokument i dag.Bild:Jessica Gow

”Tidigare har man ofta programmerat in sökord, men med hjälp av artificiell intelligens kan datorer även känna igen hur vissa sorters klausuler är utformade. Då blir robotarna användbara på fler områden”, säger Fredrik Svärd.

I flera år har han granskat hur digitaliseringen påverkar juridiken. Han berättar att utvecklingen går framåt, men att den svenska juristmarknaden fortfarande ligger efter länder som USA och Storbritannien när det kommer till teknikutveckling.

”I Storbritannien sker många tvisteärenden digitalt, vilket minskar behovet av domstolsmöten. De har även andra äganderegler vilket har öppnat för alternativa bolagsstrukturer med företag som är hybrider mellan teknikbolag och advokatbyråer”, säger Fredrik Svärd.

Ett av de främsta användningsområdena för juristrobotar är granskning av längre dokument. Där har robotar och datorer en fördel i att de snabbt kan granska stora datamängder.
Det är dock även med sådana arbetsuppgifter som många jurister inleder sina karriärer.

”Att datorer tar över rutinmässiga arbetsuppgifter är en fråga som finns i hela samhället och för juristsektorn innebär det att en vanlig väg in i branschen försvinner”, säger Fredrik Svärd.

Trots det tror han att de mänskliga juristerna har en framtid.

”Digitalisering underlättar arbetet vilket på sikt kan göra juridiken bredare och billigare. Då kan marknaden expandera.”

Men bara för robotar?
”Nej, mänskligt förnuft förblir viktigt vid beslutsfattande. Och om branschen växer finns möjligheten att behovet av jurister ökar, snarare än att det minskar.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?