1515
Annons

Robinhood drar tillbaka alla handelsrestriktioner

Den amerikanska appmäklaren Robinhood, som i förra veckan stängde handel med vissa aktier och instrument som rusat i kölvattnet av det omtalade nätforumsfenomenet Wall Street Bets, har nu beslutat att dra tillbaka samtliga begränsningar.

Foto:Gabby Jones

Aktier som Gamestop och AMC Entertainment, de två främsta exemplen på aktier som plötsligt kom att handlas upp med hundratals procent i enorma volymer, kommer kunna köpas och säljas precis som vanligt i småspararappen Robinhood från och med fredag.

Även de svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet har vittnat om exceptionellt hög belastning under de mest intensiva handelsdagarna, där Gamestop – en butikskedja för dator- och tv-spel som kommit att bli kraftigt säljrekommenderad hos analytikerkollektivet - under vissa dagar varit världens mest handlade aktie.

Robinhood tillkännager beslutet på bolagets supportsajt, dagen efter att begränsningarna för att handla med vissa av de nätforumshaussade aktierna utökades.

Gamestop, som var upp med som mest 1.800 procent för året i förra veckan, har kollapsat med 84 procent under veckan medan AMC rasat med 47 procent. 

Fenomenet där nätforumsanvändare på Reddit organiserar handel har riktat in sig på högt blankade aktier och flera hedgefonder som blankat de aktier som fokuserats har tagit stora förluster. 

Robinhoods beslut att begränsa handelsmöjligheterna i appen har mött häftig kritik från användare, politiker och runt om i finansvärlden samt lett till konspirationsteorier om att hedgefonder pressat appmäklaren att stoppa köp i de plötsligt populära högblankade aktierna.

Appmäklaren har via vd:n Vlad Tenev hänvisat beslutet till att National Securities Clearinghouse Corporation, en myndighet där mäklare och banker deponerar säkerheter för att handel ska tillåtas, blev så stora att hålet inte kunde fyllas. Robinhood har de senaste veckorna tagit in 3,4 miljarder dollar - mer pengar än den totala kapitalanskaffningen sedan bolagets tillkomst – för att kunna öppna handeln igen.

Kärnan i infrastrukturen visade motståndskraft under den kraftiga turbulensen relaterad till bland annat handel i Gamestop-aktien enligt US:s finansdepartemenet. Uttalandet kom efter finansminister Janet Yellens möte med reglerande myndigheter på torsdagen, enligt Wall Street Journal.

Yellen träffade företrädare för Securities and Exchange Commission (SEC), Commodity Futures Trading Commission (CFTC) och Federal Reserve New York.

Myndigheterna ansåg att infrastrukturen stod upp under ”hög volatilitet och kraftiga handelsvolymer” och kom överens om att SEC snart ska publicera en studie om händelserna.

SEC och CFTC granskar just nu om handeln varit förenlig med investerarskydd och effektiva marknader.

Janet Yellen anser att det är mycket viktigt att ”upprätthålla integriteten i dessa marknader och säkra investerarskyddet”, står det i uttalandet.

SEC har tidigare angett att de ska granska agerandet hos vissa handelsplattformar som begränsade investerares möjlighet att handla i Gamestop och andra volatila aktier, ett tecken på att de misstänker möjliga regelbrott.

Klaria Pharma i avtal med spanskt biopharma-bolag

Klaria Pharma har tecknat ett avtal med det spanska biofarmaceutiska bolaget Pharmamar, med målsättningen att utveckla en Alginatfilmsformulering av en Pharmamar-substans.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Forskningen väntas ta cirka ett år och målet är att ha en Alginatfilm som är färdig för klinisk utveckling. Om arbetet med utvecklingen av denna formulering faller väl ut avser parterna att förhandla fram ett licensavtal som kommer att ge Pharmamar globala rättigheter till produkten, skriver Klaria.

Samarbetet med Pharmamar innebär att Klaria nu har tecknat tre forsknings- och utvecklingsavtal med läkemedelsbolag som motpart.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera