Robert Friman riskerar skattesmäll

First North-listade smycke- och ädelmetallbolaget Robert Friman riskerar att upptaxeras med 30,9 miljoner kronor och påföras ett skattetillägg på 6,2 miljoner, sammanlagt 37 miljoner kronor - motsvarande 75 procent av börsvärdet på 49 miljoner.

Det framgår av den dom om momsbedrägerier, meddelad på torsdagen i Stockholms tingsrätt, som bolaget återgav i ett pressmeddelande samma dag med rubriken "Bolagets tidigare vd dömd för vårdslös skatteuppgift".

I pressmeddelandet nämner Robert Friman att bolaget inte åläggs någon företagsbot (åklagaren yrkade på 4 miljoner kronor), men inget om risken för upptaxering och skattetillägg.

I domen nämns däremot att tingsrätten låter bli att utdöma företagsbot mot bakgrund av att en skatterevisor enligt sin preliminära bedömning kommer att rekommendera att bolaget upptaxeras med 30.899.642 kronor samt påförs ett skattetillägg om 6.179.928 kronor för 2015-2016.

Beloppet, 37 miljoner kronor, kan jämföras med ett börsvärde på 49 miljoner kronor på fredagen, efter en kursuppgång på 66 procent dagen för pressmeddelandet.

Bolaget kan dock sägas ha varslat marknaden för att faran inte är helt över: i pressmeddelandet nämns att "en djupare analys av domen behöver göras för att veta vad domen innebär för bolaget".

När Robert Frimans nuvarande vd Bill Friman per telefon tillfrågas om inte risken för upptaxering och skattetillägg borde ha funnits med i pressmeddelandet ber han att få återkomma efter att ha fått frågan skriftligt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?