Annons

Robert Bergqvist och Annika Winsth: Därför är inflationen hög i USA

I Sverige har inflationstakten avtagit sedan april och landade på 1,6 procent i juni. I USA ökar inflationen och landade på 5,4 procent samma månad. Varför går det åt olika håll?

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, och Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, och Nordeas chefsekonom Annika Winsth.Foto:TT/Jack Mikrut

”Amerikansk ekonomi har varit betydligt snabbare upp ur startblocken när det kommer till återhämtning efter pandemin. Då måste man ställa sig frågan – för vi sitter ju i alla i samma båt – varför har det gått långsammare i Europa?”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Att den amerikanska ekonomin kommit snabbare ur pandemin är en viktig förklaring till skillnaderna i konsumentprisökningen, konstaterar både SEB:s chefsekonom och Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

De två delar också bedömningen att stödåtgärder i form av direktutbetalningar till amerikanerna har skapat brist på arbetskraft och därmed löneökningar på kort sikt.

”Under Trump fick vi ett rejält krispaket våren 2020, sedan fick vi ytterligare ett finanspolitiskt krispaket i december förra året och ytterligare ett nu i vår. Det har varit mer omfattande och större belopp”, säger Robert Bergqvist.

USA har redan delat ut checkar på totalt 4.000 dollar till varje amerikan, motsvarande 35.000 kronor. I Europa har det sett annorlunda ut.

”Europa sitter fortfarande och sliter med sin återhämtningsfond som man tog ett beslut om förra sommaren, det är först nu pengarna börjar komma ut”, säger Bergqvist.

I Sverige har korttidspermitteringar och företagsstöd bidragit till att hålla den befintliga arbetskraften i arbete. I USA fick många sparken under pandemin och utbetalningar direkt på kontot. 

Eftersom ekonomin tagit fart i USA behövs arbetskraft, men de generösa bidragen har fått en del av arbetarna att avstå från jobb, resonerar Robert Bergqvist, vilket i sin tur har gjort att företagen har behövt konkurrera med högre löner – en viktig faktor för ökad inflation.

”Många tänker att det inte är lönt, att de tjänar mer pengar på att stå utanför arbetsmarknaden och få det här stödet än att återvända till arbetskraften. Då blir det en ovanlig bristsituation på just arbetskraft.”

Även Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, ser arbetskraftsbrist och efterföljande löneökningar som en del av förklaringen på juni månads inflationshöjning i USA, men framhåller att det inte är klokt att dra slutsatser utifrån enskilda månader.

”Dels har USA kommit lite längre i återhämtningen, men den största skillnaden är lönerna. När man har lättat på restriktionerna har vi de här checkarna som tycks gjort att personal tycks ha valt att stanna hemma. Det har drivit upp lönerna, och det ser vi inte alls i Sverige”, säger Winsth.

Arbetslösheten är fortsatt hög i USA, men när bidragen fasas ut i höst lär arbetsmarknaden komma mer i balans, och inflationstrycket kan avta, säger Robert Bergqvist. Även han framhåller att man ska vara försiktig med att dra slutsatser ”innan vi står på fast mark igen”.

Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande.

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här.

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera