1515

Rivstart för bostadspriserna – kraftig uppgång i Stockholm i januari

Efter en dämpad utveckling på bostadspriserna i december har marknaden fått en rivstart på året, åtminstone i Stockholm.

Här steg priserna på bostadsrätter med 2,3 procent under första halvan av januari, enligt siffror från Valueguard.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

I december låg snittpriserna på bostäder i hela landet så gott som stilla jämfört med månaden före, visar Valueguards Hox-index. Men aktiviteten var hög, det gjordes 15 procent fler affärer än i december 2019.

Framför allt var det villamarknaden som fortsatte vara riktigt het. Det avspeglas också i prisstatistiken. I både Stockholm och Göteborg fortsatte villapriserna upp med 1,7 procent under årets sista månad, som annars brukar vara en svag månad. Men 2020 följde marknaden inte normala säsongsmönster, sannolikt på grund av coronapandemin, konstaterar Valueguard.

Årsuppgången för villor landande i Stockholm därmed på nästan 17 procent, något mer än snittet för övriga storstäder och hela landet.

Inledningen av 2021 ser ut att bli stark, åtminstone i huvudstaden att döma av de siffror som redan nu finns över bostadsrättsförsäljningar i Stockholm och Göteborg. Lägenhetspriserna i Stockholm har gått upp 2,3 procent jämfört med utvecklingen för hela december, visserligen då efter en liten tillbakagång i december.

I Göteborg pekar trenden också uppåt men på en blygsammare nivå, 0,6 procents ökning. Men där steg priserna även månaden före.

Erik Olsson fastighetsförmedlingen ser att intresset för större bostäder håller i sig och räknar med fortsatt hög aktivitet, men tror samtidigt att priserna stabiliseras snarare än ökar ännu mer framöver. Mycket av de positiva förväntningarna är redan diskonterade, resonerar mäklarföretaget.

”Så länge det inte blir tydliga bakslag för vaccinationerna räknar vi med att bostadsmarknaden får en bra start på säsongen tack vare låga räntor och ökad tillförsikt”, skriver man i en kommentar.

 

 


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?