Rivstart för bostadspriserna – kraftig uppgång i Stockholm i januari

Efter en dämpad utveckling på bostadspriserna i december har marknaden fått en rivstart på året, åtminstone i Stockholm.

Här steg priserna på bostadsrätter med 2,3 procent under första halvan av januari, enligt siffror från Valueguard.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

I december låg snittpriserna på bostäder i hela landet så gott som stilla jämfört med månaden före, visar Valueguards Hox-index. Men aktiviteten var hög, det gjordes 15 procent fler affärer än i december 2019.

Framför allt var det villamarknaden som fortsatte vara riktigt het. Det avspeglas också i prisstatistiken. I både Stockholm och Göteborg fortsatte villapriserna upp med 1,7 procent under årets sista månad, som annars brukar vara en svag månad. Men 2020 följde marknaden inte normala säsongsmönster, sannolikt på grund av coronapandemin, konstaterar Valueguard.

Årsuppgången för villor landande i Stockholm därmed på nästan 17 procent, något mer än snittet för övriga storstäder och hela landet.

Inledningen av 2021 ser ut att bli stark, åtminstone i huvudstaden att döma av de siffror som redan nu finns över bostadsrättsförsäljningar i Stockholm och Göteborg. Lägenhetspriserna i Stockholm har gått upp 2,3 procent jämfört med utvecklingen för hela december, visserligen då efter en liten tillbakagång i december.

I Göteborg pekar trenden också uppåt men på en blygsammare nivå, 0,6 procents ökning. Men där steg priserna även månaden före.

Erik Olsson fastighetsförmedlingen ser att intresset för större bostäder håller i sig och räknar med fortsatt hög aktivitet, men tror samtidigt att priserna stabiliseras snarare än ökar ännu mer framöver. Mycket av de positiva förväntningarna är redan diskonterade, resonerar mäklarföretaget.

”Så länge det inte blir tydliga bakslag för vaccinationerna räknar vi med att bostadsmarknaden får en bra start på säsongen tack vare låga räntor och ökad tillförsikt”, skriver man i en kommentar.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?