1515
Annons

Rivstart för bostadspriserna – kraftig uppgång i Stockholm i januari

Efter en dämpad utveckling på bostadspriserna i december har marknaden fått en rivstart på året, åtminstone i Stockholm.

Här steg priserna på bostadsrätter med 2,3 procent under första halvan av januari, enligt siffror från Valueguard.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

I december låg snittpriserna på bostäder i hela landet så gott som stilla jämfört med månaden före, visar Valueguards Hox-index. Men aktiviteten var hög, det gjordes 15 procent fler affärer än i december 2019.

Framför allt var det villamarknaden som fortsatte vara riktigt het. Det avspeglas också i prisstatistiken. I både Stockholm och Göteborg fortsatte villapriserna upp med 1,7 procent under årets sista månad, som annars brukar vara en svag månad. Men 2020 följde marknaden inte normala säsongsmönster, sannolikt på grund av coronapandemin, konstaterar Valueguard.

Årsuppgången för villor landande i Stockholm därmed på nästan 17 procent, något mer än snittet för övriga storstäder och hela landet.

Inledningen av 2021 ser ut att bli stark, åtminstone i huvudstaden att döma av de siffror som redan nu finns över bostadsrättsförsäljningar i Stockholm och Göteborg. Lägenhetspriserna i Stockholm har gått upp 2,3 procent jämfört med utvecklingen för hela december, visserligen då efter en liten tillbakagång i december.

I Göteborg pekar trenden också uppåt men på en blygsammare nivå, 0,6 procents ökning. Men där steg priserna även månaden före.

Erik Olsson fastighetsförmedlingen ser att intresset för större bostäder håller i sig och räknar med fortsatt hög aktivitet, men tror samtidigt att priserna stabiliseras snarare än ökar ännu mer framöver. Mycket av de positiva förväntningarna är redan diskonterade, resonerar mäklarföretaget.

”Så länge det inte blir tydliga bakslag för vaccinationerna räknar vi med att bostadsmarknaden får en bra start på säsongen tack vare låga räntor och ökad tillförsikt”, skriver man i en kommentar.

 

Ikea har öppnat sitt första varuhus i Sydamerika

På onsdagen öppnade Ikea sitt första varuhus någonsin i Sydamerika. Lanseringen utgör startskottet på en intensiv expansion i den hittills outforskade världsdelen.

Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.
Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.Foto:Ikea
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.Foto:Ikea
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.Foto:Ikea

Ikeas etablering i Sydamerika inleddes på onsdagen genom öppningen av ett varuhus i den chilenska huvudstaden Santiago de Chile, där ytterligare ett blågult varuhus ska slå upp portarna redan nästa år.

”Vi är mycket glada över att ta Ikeas koncept till Sydamerika, med början i Chile”, uppger Inter Ikea Systems expansionschef Maria Johansson i ett pressmeddelande. Det nederländska bolaget kan kortfattat sägas äga rättigheterna till Ikeas koncept.

Planerna på lanseringen i Chile aviserades i maj 2018, och mindre än två år senare inleddes byggprocessen.

Bland produkterna som de chilenska konsumenterna kan lägga vantarna på återfinns bland annat sorteringssystem för hushållsavfall, kranar med vattenbesparande filter och luftreningsprodukter för bättre inomhusluft.

Parallellt med öppningen av det fysiska varuhuset har en rikstäckande e-handel lanserats i Chile. Enligt ett pressutskick innebär etableringen sammanlagt 823 nya arbetstillfällen i landet.

Ikea har storartade planer i Sydamerika. Nästa år öppnar ett varuhus i Colombias huvudstad Bogotá, och därefter väntar Peru. Expansionsresan leds av detaljhandelsbolaget och franchisetagaren Falabella, som har över 100 000 anställda i Latinamerika, Indien och Kina.

”Vi är stolta över att göra Ikea, ett av de mest beundrade och framgångsrika varumärkena i hela världen, tillgängligt för våra kunder”, säger vd:n Gaston Bottazzini i pressmeddelandet.

Ikea har i dagsläget omkring 470 varuhus på 65 marknader. Möjligheter till nya etableringar undersöks ständigt, enligt bolagets expansionsstrategi.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera