ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rivstart för bostadsköpen: "Säljarnas marknad råder"

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andra halvan av augusti är startskottet för bostadsmarknaden efter sommardvalan. Den sega marknaden under våren ger en extra knuff åt utbudet i år. Och enligt experterna är det säljarnas marknad igen.

De stora visningshelgerna efter sommaren står runt hörnet och utbudet ser ut att få en rejäl skjuts redan till helgen.

"Det är något mer än förra året. Om det beror på att vi är extra skickliga eller om det är någon marknadstendens, det vet jag inte", säger Lennart Hagberg, vd på mäklarbyrån Hagberg Husman.

Även Erik Olsson, vd för fastighetsbyrån med samma namn, säger att säsongen nu tar fart.

"Ja, nu ökar volymen på bostadsmarknaden explosionsartat. Utbudet i Stockholm är till exempel ungefär 50 procent större nu än för en vecka sedan, och de närmaste veckorna kommer det att öka kraftigt", säger han.

Den sega våren är en förklaring. I Stockholmsområdet tappade priserna takten och en del kunder som då avstod från att sälja har kommit tillbaka igen.

"Det var en stark marknad men i och med att vi haft det under flera år och priserna fortsatt uppåt var det kanske några kunder som inte fick sitt drömpris. Då testar man att sälja i höst igen", säger Andreas Moritz, försäljningschef för Stockholm på Svensk fastighetsförmedling.

Det var inte bara han som kände av den tuffa våren.

"Även vi märkte att marknaden var mer utmanande under delar av första halvåret. Mäklarna fick jobba hårdare och visa en del bostäder fler gånger än normalt", säger Erik Olsson.

Att försöka vänta ut visningshelgerna är knappast lönt.

"När utbudet väl har nått sin fulla storlek i slutet av augusti kommer det förmodligen att vara ganska jämnt ända till Lucia. Fördelen med det är att det är lättare att hitta en ny bostad som är bra också", säger Erik Olsson.

Men i slutändan förblir lägenheter i attraktiva områden lätta att sälja enligt Andreas Moritz.

"Det är fortfarande säljarnas marknad på många håll", säger han.

Det viktigaste är att förbereda försäljningen långt innan de stora visningshelgerna drar i gång enligt Lennart Hagberg.

Att haka på de stora visningshelgerna i sista sekund är ingen vinnande strategi. Lennart Hagberg säger att arbetet med objekten som ska säljas de närmaste veckorna har pågått sedan slutet av våren.

"Vi börjar mycket tidigt under sommaren att marknadsföra objekten som ska ut i augusti", säger han.

Tyck till