1515

Risksugna småsparare tar upp kampen mot blankarna – igen

Kampen mellan blankare och småsparare är tillbaka på Wall Street. En stark riskaptit och kallduschen bland kryptovalutorna är två faktorer som driver upp hårt blankade aktier.

Foto:Mostphotos

Medan de flesta investerare håller ögonen på fredagens tunga sysselsättningsrapport från USA har kampen mellan USA-börsernas stora blankare och småsparare som skapade svallvågor i början av året tagit fart igen.

Bland de så kallade memeaktierna – bolag som får särskild uppmärksamhet på internetforum, bland annat för det höga intresset från blankare – sticker AMC än en gång ut. 

Aktien nära dubblerades i onsdagshandeln och har satt nya kursrekord flera gånger under den gångna veckan. Men redan i den inledande torsdagshandeln vände kursen kraftigt ned igen. Bolaget har meddelat en nyemission på 11,6 miljoner aktier som ska genomföras direkt i marknaden vilket gör det lättare för småsparare att delta.

Volatiliteten har gått så långt att bolaget till och med varnat för att kursen inte längre speglar verksamheten eller läget i branschen.

”Vi vet inte hur länge denna dynamik kommer att pågå”, skriver bolaget i ett uttalande.

Flera av de uppmärksammade aktier som nätmäklaren Robinhood begränsade handeln i under den volatila kampen mellan hedgefonder och småsparare tidigare i år har stigit kraftigt under veckan.

De mer likvida aktierna, som telekomjätten Nokia NOKIA SEK -1,85% Dagens utveckling och flygbolaget American Airlines, har bjudit på relativt små rörelser trots att de rört sig mer än än börsen generellt.

De verkliga rusningarna har istället synts i bolag som detaljhandelskedjan Bed Bath & Beyond och hörlursbolaget Koss. Båda steg över 60 procent vardera på onsdagen men föll med över en femtedel i en tidiga torsdagshandeln och tappade därmed en stor del av veckans rusning.

Analytiker på den schweiziska finanskoncernen Swissquote pekar på en fortsatt stark riskaptit efter positiva ekonomiska data och kapitalutflöden från kryptovalutor som en faktor bakom rusningarna i aktierna som hyllats på internet.

Bitcoin föll kraftigt under större delen av maj och har sedan dess mestadels rört sig i sidled.

”Vi kommer definitivt att se ytterligare inflöden i memeaktier så läge molnen av rädsla, osäkerhet och tvivel hänger över kryptovalutorna”, skriver Swissquote.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?