Annons

Riskstjärnans råd: Skydda portföljen – nya bakslag hotar

Nassim Nicholas Taleb, riskanalytikern bakom succén ”The Black Swan”, varnar för att marknaden bortser från mindre sannolika riskscenarion.

I en intervju med CNBC uppmanar han investerare att skydda sig mot extrema risker i spåren av pandemin.

Nassim Nicholas Taleb.
Nassim Nicholas Taleb.Foto:Bloomberg

Det är sajten Market Watch som refererar till den världsberömde riskanalytikerns intervju i den amerikanska tv-kanalen CNBC på fredagen. Nassim Nicholas Taleb varnade för risken att så kallade ”tail risks” mycket väl kan inträffa när pandemins skadeverkningar skakar om världsekonomin.

Med ”tail risks” menas händelser som nästan är osannolika och mycket svåra att förutse, men om de inträffar lär ge våldsamma kast på finansmarknaderna. Kraschen för investmentbanken Lehman Brothers är ett exempel.

Riskanalytikern rekommenderar investerare att skydda sig mot oförutsedda händelser och att risken nu har ökat. Han pekade bland annat på de ställen i världen där viruset återigen fått fotfäste efter en period med ett öppet samhälle. Det har skett i kinesiska Wuhan, i Tyskland och i flera regioner i USA.

”Även om pandemin till slut avtar finns viruset kvar och många människor förblir försiktiga, vilket kommer att påverka åtskilliga branscher”, säger han till CNBC.

I intervjun tog han även upp centralbankernas enorma stimulanser och att centralbankerna kan få svårt med nya stödåtgärder om pandemin skjuter ny fart.

Hedgefonder med strategier kring osannolika risker har avkastat bra under det första halvåret. Fonden CBOE Eurekahedge Tail Risk Volatility har avkastat närmare 50 procent.

Di har tidigare skrivit om hedgefonden Universa, förvaltad av Mark Spitznagel, som avkastade drygt 4.000 procent under det första kvartalet. Nassim Nicholas Taleb är rådgivare till fonden Universa.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?