Annons

Riskkapitaljätten uppmanar till engagemang: "Företag kan alltid hjälpa till mer i samhället”

För första gången på 20 år ökar den globala fattigdomen.

Inför välgörenhetsorganisationen Hand in Hands julkampanj uppmanar därför Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder fler företagare att engagera sig.

”Coronapandemin slår enormt hårt mot de fattigaste”, säger Kristoffer Melinder till Di.

Kristoffer Melinder och Nordic Capital har stöttat Hand in Hand sedan 2015.
Kristoffer Melinder och Nordic Capital har stöttat Hand in Hand sedan 2015.Foto:Jesper Frisk

”Självklart har hela världen drabbats hårt men vissa länder i tredje världen är väldigt utsatta. Då blir det ännu mer angeläget och viktigt att företag som oss är med och bidrar på det sätt vi kan”, fortsätter han.

Hand in Hand startades i början av 1990-talet och var i grunden en kvällsskola för barnarbetare i den indiska staden Kancheepuram. Undervisning som finansierades av svenska privatpersoner och företag.

Sedan dess har organisationen växt och arbetar i dag mot fattigdom i länder som Indien, Kenya, Zimbabwe och Afghanistan där grundidén är att stötta kvinnliga entreprenörer.

”Vi gillar tanken på att man hjälper dem att hjälpa sig själva. Vi ser mottagarna som personer med stor egen förmåga där stöttning och coachning kan ge stor utveckling och att långsiktigt hitta lösningar för att kunna stå på egna ben”, säger Kristoffer Melinder om varför Nordic Capital först engagerade sig i Hand in Hand.

Riskkapitalbolaget bidrar bland annat med finansiella resurser och har stöttat uppbyggnaden av Hand in Hands verksamhet i tre indiska byar. Flera medarbetare har även varit på plats för att besöka välgörenhetsprojekten.

Hand in Hand har enligt egen utsago bidragit till att skapa eller vidareutveckla över fyra miljoner jobb globalt. Årets julkampanj går under namnet ”Back to business” och innefattar bland annat att hjälpa 6.000 entreprenörer att komma tillbaka i arbete efter pandemins nedstängningar.

Totalt har över 1,4 miljoner människor dött av covid-19 under året. Den globala fattigdomen har dessutom ökat till följd av krisande ekonomier, enligt Hand in Hand. Något som också har inneburit tuffare förutsättningar för deras verksamheter i Indien, Zimbabwe och Kenya.

Att stötta hjälporganisationer ser Kristoffer Melinder som en självklar del av att driva ett företag – om de ekonomiska förutsättningarna finns. 

Han ser att det finns ett stort intresse bland svenska företagare för att hjälpa till där man kan. 

Trots det, menar Melinder, finns utrymme för förbättringar. 

”Företag kan alltid hjälpa till mer i samhället och det engagemanget tror jag finns i alla branscher. Man möter väldigt många som vill hjälpa till att förbättra, men som alltid finns det förbättringspotential”, säger han.

 

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Klimatsmarta satsningar effektivt mot avgiftshöjningar

Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.

Att sänka energianvändningen är en av de största utmaningarna landets bostadsrättsföreningar kämpar med. För att möta detta har Riksbyggen tagit fram klimatsmarta besparingsåtgärder som visat sig vara effektiva på flera håll i landet.

– Vi ser att föreningar som energioptimerat inte drabbas lika hårt av högre energipriser, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Riksbyggen vill vara en trygg partner och ett viktigt stöd för de bostadsrättsföreningar som står under deras förvaltning, både när det gäller juridik och ekonomi. På senare år har mer och mer börjat handla om hållbarhetsaspekten.

– För oss har de här frågorna varit viktiga i många år men med tanke på hur het energifrågan är just nu så ser vi en stor skillnad. Ingen pratade på samma sätt om det här för fem år sedan. De höga elpriserna är inte roliga men vi ser positiva effekter i och med ett ökat kunnande, säger Mari-Louise Persson.

Många samtal om nya tjänsten

Många samtal som Riksbyggen har med sina föreningar i dag handlar om deras nya tjänst Energiförvaltning. Tjänsten är till för att skapa en effektivare energianvändning i fastigheter, ett helhetsgrepp som kan leda till stora åtgärder som effektivare ventilation, fasadisolering och solceller. Men ofta kan enklare lösningar göra stor skillnad.

– Vi har ju vår tjänst Värmeoptimering 24/7 som kan spara varje förening upp till 20 procent i uppvärmningskostnader, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen. Denna AI-tjänst lär sig hur byggnaderna reagerar på väderväxlingar och kan därför hålla en jämnare inomhustemperatur, säger Jonas Holmgren, energiingenjör på Riksbyggen.

Sparar 1,1 miljoner kronor – varje år

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo är en av föreningarna som Riksbyggen börjat hjälpa med energiförvaltning där Värmeoptimering 24/7 ingår. Efter de inledande analyserna av föreningens fastigheter presenterades energibesparingsåtgärder som tillsammans skulle spara föreningen 1,1 miljoner kronor, varje år.

– Trots alla dessa åtgärder kommer vi inte behöva höja avgiften med mer än 1,5 procent och det är en normal höjning. Det känns väldigt bra, säger Ingemarie Ekblad som är ordförande i föreningen.

Ett annat exempel på en bostadsrättsförening som fått hjälp av Riksbyggen med en större satsning är Brf Göteborgshus 38. Föreningen i norra Göteborg har i dag en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Tack vare att vi fick detta på plats behöver vi – trots rådande energikris – inte göra någon avgiftshöjning alls i år, säger en glad ordförande Mikael Johansson.

Avgörande för planeten

Båda föreningarna känner en stolthet över att de bidrar till ett bättre klimat samtidigt som de sparar pengar. Mari-Louise Persson, som lägger mycket av sin tid på möten med myndigheter och samverkan med sina kollegor inom andra organisationer, säger att klimatsmarta och långsiktiga investeringar, i kombination med att man hjälps åt att hushålla med fossilfria resurser, i det långa loppet är avgörande för vår planet.

– Själva arbetar vi i både stort och smått för att nå de vetenskapliga klimatmålen. Det handlar om allt ifrån att övergå till en fossilfri fordonspark till att minska klimatavtrycket i nyproduktion och hjälpa våra kunder att minska CO2-utsläppen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera