1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Riskkapitalisten störst inom life science i Europa: Svårt locka svenska investerare

Med bas i Köpenhamn har svensken Peter Benson lite i skymundan byggt upp ett av Europas största riskkapitalbolag inom life science. Men trots att bolaget ligger bakom flera svenska succéer i sektorn så har han ännu inte lyckats locka svenska investerare till sina fonder.

Peter Benson lämnade läkemedelsbranschen för att jobba med startups i sektorn.
Peter Benson lämnade läkemedelsbranschen för att jobba med startups i sektorn.Foto:PressbildTT/Fredrik Sandberg

Med nära fem miljarder kronor under förvaltning har Sunstone Life Science seglat upp som ett av Europas ledande riskkapitalbolag inom life science. En av grundarna är svensken Peter Benson från Båstad. Men fonden förvaltas i Köpenhamn vilket förklarar varför bolaget är relativt okänt i Sverige, trots att det ligger bakom flera stora succéer. 18 bolag i portföljen har sålts eller noterats och Sunstone är idag delägare i sex noterade bolag på Stockholmsbörsen. 

Det senaste tillskottet kom härom veckan då Malmöbolaget Ascelia noterades på Stockholmsbörsen. Ifjol låg riskkapitalbolaget bakom den största affären i sektorn i Europa när Prexton (Parkinson-medicin) såldes till danska Lundbeck för över åtta miljarder kronor.

”Vi är pragmatiska och håller alltid dörren öppen för att sälja våra bolag eller göra en börsnotering om möjligheten dyker upp. I läkemedelsindustrin är det dyrt att gå hela vägen från tidig fas till färdiga produkter så i alla våra innehav handlar det om en avvägning mellan risk och potential”, säger Peter Benson som gjorde karriär i flera stora läkemedelsbolag på 80-90-talet, bland annat Pharmacia, innan han hoppade av för att jobba med startups i sektorn”.

Tidigt var han till exempel engagerad i de blivande succéerna Biogaia med kontor i Lund, samt Lundabaserade Cellavision som grundats av den skånske entreprenören Christer Fåhraeus. När Peter Benson drog igång Sunstone 2007 fick fonden en flygande start när den fick ta över förvaltningen av danska Vekstfondens (motsvarande Industrifonden) innehav i sektorn. Då, i början av 2000-talet fanns många riskkapitalfonder inom life science, men de flesta har försvunnit. Idag är Sunstone tillsammans med svenska Health Cap de enda som överlevt från den här tiden.

Sunstone är idag delägare i 20 bolag där man typiskt äger mellan 10 till 20 procent. Peter Benson och hans team letar numera bolag i hela Europa men huvudfokus ligger fortfarande på Danmark och Sverige.

”Den geografiska inriktningen är en viktig förklaring bakom våra framgångar, forskningsbolagen från Danmark och Sverige håller väldigt god kvalitet. En annan framgångsfaktor är att vi rekryterar människor med bakgrund i industrin samt med transaktionskompetens. Vår strategi är nämligen att tidigt analysera om det finns några framtida köpare eller partners för varje enskilt bolag, vilket är helt centralt för att lyckas”, säger Peter Benson.

Sunstones tredje och senaste fond har en genomsnittlig bruttoavkastning på 28 procent sedan den drogs igång 2012 vilket gör den till en av Europas bästa fonder i sektorn. Härom veckan stängdes en ny, fjärde fond, med ett kapital på knappt en miljard kronor. Investerare i den är en rad danska pensionsfonder samt Europeiska investeringsfonden. Däremot saknas ännu så länge svenska investerare.

”Vi har sedan starten försökt locka svenska institutioner men de har varit avvaktande. Det kan jag tycka är lite tråkigt med tanke på hur stor del av Sunstones investeringar som sker Sverige och vilken potential som det finns i den svenska Life Science sektorn, säger Peter Benson som förklarar det med att många nordiska institutioner blev brända på investeringar i tidiga faser inom läkemedel i början av 2000-talet och inte vågat komma tillbaka efter det”.

Men helt borta från sektorn är det svenska pensionskapitalet inte, flera AP-fonder investerar direkt i forskningsbolag i tidiga faser. Till exempel har Sunstone investerat tillsammans med AP-fonder i bolag som de skånska aktörerna Cantargia, Alligator och Ascelia.

”Samtidigt är det ju via fonder som investerarna kan få riskspridning. Dessutom, sedan 2010 har faktiskt inte bara våra fonder utan europeiska life science-fonder i stort haft en fantastisk utveckling, bättre än teknologi till och med”.

Idag finns ett 70-tal life science-bolag på någon av Stockholmsbörsens alla listor, lite beroende på hur snävt man definierar sektorn. Tillsammans med “riskkapitalbörsen” Euronext i Paris har möjligheterna för små forskningsbolag att noteras varit unika i Stockholm. Kritiker pekar på att bolagen varit väl små, att investerare inte kunnat bedöma den höga risken i så tidiga faser och att noteringen tagit för mycket resurser och fokus från ledningen.

”Visst är det positivt för Sverige att det funnits ett intresse av att investera i visionära framtidsbolag eftersom det har det gynnat entreprenörskapet i sektorn. Men det fungerar bara så länge det råder ett bra börsklimat som hela tiden säkrar nytt kapital. Så har det varit i tio år. Ganska snart tror jag att bolagen kommer gå från att värderas på visioner till att värderas på resultat. Det kommer sätta press på många bolag som då får tufft att locka kapital”.

Sunstone Capital har aldrig investerat direkt i börsnoterade bolag men Peter Benson utesluter inte att det kan förändras.

”Det finns många intressanta bolag på börsen och när de tvingas till nyemissioner uppstår spännande möjligheter för alla som följer och förstår sektorn”.

Vad är din åsikt generellt kring hur life science-bolagen värderas på börsen?

”Ibland är det svårt att se logiken när man tittar på börsvärdet. Det finns noterade bolag som aldrig kommer att leverera och är övervärderade. Men det finns också många undervärderade bolag sett ur ett internationellt perspektiv”.

Tillhör då Sunstones sex svensknoterade innehav kategorin undervärderade bolag?

”Det ligger kanske lite i sakens natur att jag tycker det! Men visst kan det vara så, i några fall tror jag att börsen inte har har prisat in potentialen. Men sen är det ju så att vi finns i en sektor där kommunikation är extremt viktig. Det gäller att inte lova för mycket”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?