Annons

Riskkapital köper tre svenska bolag – bildar ny miljardspelare

Riskkapitalbolaget Axcel köper tre svenska installationsbolag som sammanförs för att ta upp kampen med Bravida och Instalco.

”Målet är att trefaldiga omsättningen från årets 900 miljoner kronor på 4-5 år”, säger partnern Thomas Blomqvist till Di.

Till vänster installatörer på Ventab, som nu blir en del av nybildade Currentum.
Till vänster installatörer på Ventab, som nu blir en del av nybildade Currentum.Foto:Bo Håkansson; Pressbild

Det nordiska riskkapitalbolaget Axcels svenska kontor skrev sent på onsdagskvällen under de papper som innebär investering i tre svenska installationsbolag: Ventab, Installationsbolaget och Ventilationsprojekt i Sverige.

Dessa sammanförs under namnet Currentum, vilket enligt Axcel kommer att utgöra en ledande spelare på den svenska installationsmarknad där Bravida och Instalco är stora spelare med börsvärden på 23 respektive 11 miljarder kronor. Utanför börsen finns Tritonägda Assemblin som exempel på ännu en stor aktör.

Det nya bolaget kommer att omsätta cirka 900 miljoner kronor i år och ha fler än 300 anställda på kontor i Stockholm, Göteborg samt en handfull andra medelstora svenska städer i Mellansverige.

Omsättningen är relativt blygsam jämfört med Bravidas 20 miljarder kronor 2019 och Instalcos 5,7 miljarder, men siktet är inställt på vidare expansion i existerande och nya nischer, både inrikes och utrikes, genom framför allt förvärv. Currentums hittillsvarande ägare och ledning blir kvar, och kommer att ha en ”betydande ägarandel” i Currentum enligt Axcel.

”Vi uppskattar den svenska installationsmarknadens värde till 120 miljarder per år, och den är fortfarande mycket fragmenterad”, säger Thomas Blomqvist, en av två svenskar i Axcels åttahövdade partnerskara, till Di om vilka förvärvsmöjligheter han ser framöver.

”Målet är att trefaldiga omsättningen från årets 900 miljoner kronor under vår ägarhorisont på 4-5 år”, fortsätter han.

Lönsamhetsmålet är en rörelsemarginal på minst 10 procent – vilket enligt honom är i linje med nuvarande lönsamhet i de tre bolag som förvärvas – att jämföra med Bravidas finansiella mål på 7 procent.

Investeringen sker till en ej offentliggjord summa och är den tredje för riskkapitalbolagets sjätte fond, där kapitalanskaffning pågår och där 500 miljoner euro av målet på 800 miljoner hittills har säkrats från främst nordiska pensionsfonder, försäkringsbolag och banker.

”Vi gläds åt att bli partner med Axcel för att fortsätta växa och förbättras på den stora och fragmenterade installationsmarknaden, där vi ser gott om expansionsmöjligheter”, säger säljarna, som behåller varumärken och lokalt fokus, i ett gemensamt uttalande.

Axcel äger 14 bolag varav tre svenska: it-tjänstebolaget Addpro som köptes i år, samt webbserverbolaget Loopia och kosmetiktillverkaren Isadora som båda köptes 2018. Sedan grundandet i Danmark 1994 har Axcel rest sex fonder med kapitalåtaganden på sammanlagt drygt 2,5 miljarder euro, och inom ramen för dessa investerat i 57 bolag plus tilläggsinvesteringar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera