Annons

"Risken för hård brexit är kvar"

Anna Stellinger, ny internationell chef på Svenskt Näringsliv, tror det blir svårt att få fram ett ambitiöst frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU i tid. Avtalet får byggas upp som lego.

”Man kan nog få fram en grundplatta och de första klossarna på plats under året.”

Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, anser att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU behöver mer tid för att lösa frågor om bland annat rörlighet, tjänster och dataflöden.
Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, anser att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU behöver mer tid för att lösa frågor om bland annat rörlighet, tjänster och dataflöden.Foto:Jonas Eng

Ungefär 70 procent av Sveriges export har gått till EU:s inre marknad – varav Storbritannien har varit en viktig del.

”Det har varit lika lätt att sälja från Malmö till Manchester som från Malmö till Umeå. Det ändrar sig nu. Företagen måste börja behandla Storbritannien som tredjeland, som Ryssland, USA eller Kina. De behöver skaffa kompetens för det”, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv sedan den 1 november.

Nu måste alla som gör affärer med brittiska företag planera för nästa år, när övergångsperioden efter EU-utträdet tar slut.

”Det blir dyrare. Importörer får fråga sig om de brittiska företagen de arbetar med är förberedda på export eller bara har sålt till den inre marknaden. De som har viktiga brittiska slutkunder måste också förbereda sig. Osäkerheten kan göra att en del drar öronen åt sig. Det är svårt att fatta beslut i ett sådant läge.”

Drygt 100.000 svenska arbetstillfällen påverkas av brexit, varav en tredjedel i exportindustrin och resten i brittiska företag i Sverige, enligt Svenskt Näringsliv. Till det kommer mer svårräknade jobb i importföretag.

”De här jobben försvinner naturligtvis inte, men en del företag kanske hittar andra leverantörer. Det gäller kanske främst små och medelstora företag som aldrig har handlat utanför den inre marknaden.

Anna Stellinger säger att förhandlingarna går in på okänt vatten.

”Storbritannien ligger väldigt nära och är stort jämfört med andra länder där EU har slutit avtal. Där har man förhandlat ihop oss. Här ska man ta ett land ut ur EU-lagstifningen och förhandla fram en framtida relation. Samtidigt är förtroendet inte på toppnivå.”

”Det är som att återskapa ett ägg ur en omelett”, säger hon och citerar Pascal Lamy, fransmannen som jobbade under EU-basen Jacques Delors och länge var chef för världshandelsorganisationen WTO.

Anna Stellinger anser att förhandlingarna hade mått bra av en mer realistisk tidslinje, då man måste lösa bland annat rörlighet, tjänster och dataflöden. Dessutom har britterna redan i förväg varit tydliga med att de inte vill följa EU:s lagstiftning.

”Man behöver mer tid för att få fram ett ambitiöst frihandelsavtal. Under det halvår som det handlar om är det nog omöjligt. Företagen måste förbereda sig för att risken för en hård brexit är kvar.”

Ändå har osäkerheten till viss del minskat efter brexit. 

”Storbritannien har lämnat EU och kommer inte att återinträda inom överskådlig framtid. Men den framtida relationen är precis lika osäker som tidigare. Och även om vi skulle kunna få fram ett ”andra generationens frihandelsavtal” som de breda och djupa avtal EU har med Kanada, Japan och Sydkorea, skulle det vara en rejäl försämring jämfört med dagens förhållande.”

Anna Stellinger säger att det inte räcker med ett Kanada++-avtal som premiärminister Boris Johnson pratar om. Och även det kräver tid, administration och kostnader. 

”Det behövs nog 50 plustecken för att närma sig det vi har i dag. Även om det inte blir tullar blir det tullformaliteter och ursprungsintyg som företagen måste hantera. Många mindre företag måste anställa personal eller köpa in tjänster, vilket fördyrar administrationen, eller besluta sig för att inte handla med Storbritannien.”

Företagen måste också ta ställning till personrörlighet, som att flytta personal över gränsen. När det gäller dataflöden kan EU och Storbritannien godkänna varandras system, tror Anna Stellinger.

”Men det är unilaterala beslut som lätt kan sägas upp av en part. Ur ett företags perspektiv är det ingen långsiktighet.”

Hon säger att en del har beskrivit handelsförhandlingar som en salamimetod, där man skär av skiva efter skiva, eller ravioli, där man tar en bit i taget, som fiske och finansiella tjänster. Men att förhandla bara om delar är inte idealiskt. 

”Jag ser det lite som lego. Det skulle vara en ny typ av förhandling. Man kan nog få fram en grundplatta och de första klossarna, som adekvata beslut om tullar och dataflöden, på plats före årets slut. Men det behövs en hel del klossar till så kanske man kan förhandla efter december, när övergångsperioden tar slut. Och vi vet inte hur många legobitar det blir i slutavtalet.”

Ett Kanada-liknande avtal som Boris Johnson vill ha kommer inte räcka, enligt Anna Stellinger.
Ett Kanada-liknande avtal som Boris Johnson vill ha kommer inte räcka, enligt Anna Stellinger.Foto:Paul Ellis

Har inte Boris Johnson varit tydlig med att inte förlänga övergångsperioden?
”Han har varit tydlig och ändrat sig förut. Brexit den 31 oktober blev brexit den 31 januari.”

Vad gör Svenskt näringsliv i frågan?
”Vi ser vilka frågor som är viktiga ur ett företags perspektiv. Vi arbetar för bra regler för företagen och framhåller vilka delar av avtalet som är viktiga. Vi informerar företag. Vi försöker också påverka förhandlingarna i rätt riktning, med fokus på företagen. Vi arbetar också med vår europeiska organisation, Business Europe, som en nykter röst från näringslivet”, säger Anna Stellinger.


Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?