1515

"Risken för hård brexit är kvar"

Anna Stellinger, ny internationell chef på Svenskt Näringsliv, tror det blir svårt att få fram ett ambitiöst frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU i tid. Avtalet får byggas upp som lego.

”Man kan nog få fram en grundplatta och de första klossarna på plats under året.”

Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, anser att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU behöver mer tid för att lösa frågor om bland annat rörlighet, tjänster och dataflöden.
Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, anser att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU behöver mer tid för att lösa frågor om bland annat rörlighet, tjänster och dataflöden.Foto:Jonas Eng

Ungefär 70 procent av Sveriges export har gått till EU:s inre marknad – varav Storbritannien har varit en viktig del.

”Det har varit lika lätt att sälja från Malmö till Manchester som från Malmö till Umeå. Det ändrar sig nu. Företagen måste börja behandla Storbritannien som tredjeland, som Ryssland, USA eller Kina. De behöver skaffa kompetens för det”, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv sedan den 1 november.

Nu måste alla som gör affärer med brittiska företag planera för nästa år, när övergångsperioden efter EU-utträdet tar slut.

”Det blir dyrare. Importörer får fråga sig om de brittiska företagen de arbetar med är förberedda på export eller bara har sålt till den inre marknaden. De som har viktiga brittiska slutkunder måste också förbereda sig. Osäkerheten kan göra att en del drar öronen åt sig. Det är svårt att fatta beslut i ett sådant läge.”

Drygt 100.000 svenska arbetstillfällen påverkas av brexit, varav en tredjedel i exportindustrin och resten i brittiska företag i Sverige, enligt Svenskt Näringsliv. Till det kommer mer svårräknade jobb i importföretag.

”De här jobben försvinner naturligtvis inte, men en del företag kanske hittar andra leverantörer. Det gäller kanske främst små och medelstora företag som aldrig har handlat utanför den inre marknaden.

Anna Stellinger säger att förhandlingarna går in på okänt vatten.

”Storbritannien ligger väldigt nära och är stort jämfört med andra länder där EU har slutit avtal. Där har man förhandlat ihop oss. Här ska man ta ett land ut ur EU-lagstifningen och förhandla fram en framtida relation. Samtidigt är förtroendet inte på toppnivå.”

”Det är som att återskapa ett ägg ur en omelett”, säger hon och citerar Pascal Lamy, fransmannen som jobbade under EU-basen Jacques Delors och länge var chef för världshandelsorganisationen WTO.

Anna Stellinger anser att förhandlingarna hade mått bra av en mer realistisk tidslinje, då man måste lösa bland annat rörlighet, tjänster och dataflöden. Dessutom har britterna redan i förväg varit tydliga med att de inte vill följa EU:s lagstiftning.

”Man behöver mer tid för att få fram ett ambitiöst frihandelsavtal. Under det halvår som det handlar om är det nog omöjligt. Företagen måste förbereda sig för att risken för en hård brexit är kvar.”

Ändå har osäkerheten till viss del minskat efter brexit. 

”Storbritannien har lämnat EU och kommer inte att återinträda inom överskådlig framtid. Men den framtida relationen är precis lika osäker som tidigare. Och även om vi skulle kunna få fram ett ”andra generationens frihandelsavtal” som de breda och djupa avtal EU har med Kanada, Japan och Sydkorea, skulle det vara en rejäl försämring jämfört med dagens förhållande.”

Anna Stellinger säger att det inte räcker med ett Kanada++-avtal som premiärminister Boris Johnson pratar om. Och även det kräver tid, administration och kostnader. 

”Det behövs nog 50 plustecken för att närma sig det vi har i dag. Även om det inte blir tullar blir det tullformaliteter och ursprungsintyg som företagen måste hantera. Många mindre företag måste anställa personal eller köpa in tjänster, vilket fördyrar administrationen, eller besluta sig för att inte handla med Storbritannien.”

Företagen måste också ta ställning till personrörlighet, som att flytta personal över gränsen. När det gäller dataflöden kan EU och Storbritannien godkänna varandras system, tror Anna Stellinger.

”Men det är unilaterala beslut som lätt kan sägas upp av en part. Ur ett företags perspektiv är det ingen långsiktighet.”

Hon säger att en del har beskrivit handelsförhandlingar som en salamimetod, där man skär av skiva efter skiva, eller ravioli, där man tar en bit i taget, som fiske och finansiella tjänster. Men att förhandla bara om delar är inte idealiskt. 

”Jag ser det lite som lego. Det skulle vara en ny typ av förhandling. Man kan nog få fram en grundplatta och de första klossarna, som adekvata beslut om tullar och dataflöden, på plats före årets slut. Men det behövs en hel del klossar till så kanske man kan förhandla efter december, när övergångsperioden tar slut. Och vi vet inte hur många legobitar det blir i slutavtalet.”

Ett Kanada-liknande avtal som Boris Johnson vill ha kommer inte räcka, enligt Anna Stellinger.
Ett Kanada-liknande avtal som Boris Johnson vill ha kommer inte räcka, enligt Anna Stellinger.Foto:Paul Ellis

Har inte Boris Johnson varit tydlig med att inte förlänga övergångsperioden?
”Han har varit tydlig och ändrat sig förut. Brexit den 31 oktober blev brexit den 31 januari.”

Vad gör Svenskt näringsliv i frågan?
”Vi ser vilka frågor som är viktiga ur ett företags perspektiv. Vi arbetar för bra regler för företagen och framhåller vilka delar av avtalet som är viktiga. Vi informerar företag. Vi försöker också påverka förhandlingarna i rätt riktning, med fokus på företagen. Vi arbetar också med vår europeiska organisation, Business Europe, som en nykter röst från näringslivet”, säger Anna Stellinger.


Innehåll från PrimwoodAnnons

Korslimmade träpaneler allt mer populära: ”Det är vackert och håller bättre”

Jonas Eriksson, VD på Primwood AB, som marknadsför och säljer korslimmade paneler.
Jonas Eriksson, VD på Primwood AB, som marknadsför och säljer korslimmade paneler.

Allt fler väljer att använda korslimmade träpaneler när de bygger hus, även som ickebärande synligt material, samt snickerier och möbler.

– Vi ser allt fler kunder, som tycker det är väldigt attraktivt. De vill att det ska synas att det är korslimmat material och att det är homogent trä, säger Jonas Eriksson, VD på Primwood AB, som marknadsför och säljer korslimmade paneler.

Korslimmade paneler består av tre lager hyvlat virke, som limmas ihop och där mellanlagret läggs på tvären.

Resultatet blir en träpanel med betydligt styvare och tåligare egenskaper än en enkelpanel.

Materialet öppnar helt nya möjligheter för att bygga i trä och har allt fler användningsområden, både för bärande husstrukturer men också för snickerier och möbler.

Kunderna tycker dessutom att materialet är vackert.

– När vi började med att marknadsföra korslimmad träpanel var det uppskattningsvis 70 procent av kunderna som inte tyckte att det var attraktivt med tre synliga lager i sidan av skivorna och som endast köpte dem för sin styvhets skull. Kanterna ville de dölja bakom en list. Nu är det ett övervägande flertal som tycker att det är vackert och som vill att det ska vara en framträdande detalj. De vill att det ska synas att det är korslimmat material och att det är trä rätt igenom. Korslimmad panel ser snyggt ut och håller bättre. Vi får många beställningar från arkitekter som har krävande kunder, säger Jonas Eriksson.

Skapar bra inomhusklimat

Trä är ett material som påverkas av temperatur och fukt, där enkla träpaneler till exempel sväller och krymper vid ändrad luftfuktighet. 

Korslimmade träpaneler är betydligt stabilare i sin form, och lämpar sig väl till bland annat dörrar som har noggrann passning. 

– Det finns många som bygger dörrar av detta material, som skjutdörrar och vanliga dörrar. Det blir snyggt och de får ett material som är och förblir stabilt för framtiden, säger han.

Materialet har andra bra egenskaper. Det är fuktbuffrande och bidrar till ett bra inomhusklimat. Dessutom ger den massiva konstruktionen ett bra brandmotstånd.

Skivorna är upp till 6 meter långa och 2 meter breda men standardlängden är 5 meter. Tjocklekarna varierar från 12-60 mm beroende på användningsområde.

– De flesta använder materialet till väggar och övriga inredningsdetaljer men vi ser fler och fler som får upp ögonen för andra användningsområden, som exempelvis till trapptillverkning, bänkskivor och möbler, säger han.

Levererar direkt till kund

Primwood ligger i Tibro i Västergötland, mitt i ett kluster av träindustrier. Här finns många möbeltillverkare och snickerier som Primwood har i sitt nätverk.

– Kunden ska känna att det går smidigt i kontakten med oss och vi löser både formateringar samt sköter leveransen av materialet till den som ska bygga med dem, säger Jonas Eriksson.

Primwood levererar också direkt till pågående byggnationer, som privatbostäder, skolor, ålderdomshem och andra typer av fastigheter.

Ursprungsmaterialet till Primwoods korslimmade paneler är barrskog, ofta gran, men med lite framförhållning kan de även erbjuda andra träslag. Även korslimmade skivor till bland annat köksluckor och annan inredning av lövträ i form av ek, ask och björk erbjuds.

Om Primwood 

Vi erbjuder säkra leveranser av proffsmaterial till en kunnig och krävande marknad. Vi erbjuder produkter till dig som söker skivor i massivt trä. Våra produkter är uteslutande av A-kvalité. För Primwood innebär det att vi endast levererar det bästa av det bästa materialet. Våra inköpskanaler och produktionsmetoder gör att vi kan erbjuda dig ett konkurrenskraftigt pris med kort leveranstid.

Läs mer på www.primwood.se

 

Mer från Primwood

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Primwood och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?