Hoppa till innehållet

Annons

Risken att dö tio gånger högre – här är säkraste och farligaste bilarna

Risken att dö vid en trafikolycka är tio gånger högre i de minst säkra bilarna än i de säkraste. Det visar en ny studie från försäkringsbolaget Folksam.

Foto: Mostphotos/TT

Folksam har gått igenom 184 000 svenska trafikolyckor från 1994 till 2020.

”Krocktester i testanläggningar ger också bra vägledning, men vill man se vad som händer vid en krock i verkligheten ger statistiken över riktiga olyckor en sannare bild av säkerheten”, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

De vanligaste allvarliga skadorna som drabbar förare och passagerare är skador på huvud, nacke och inre organ.

När Folksam gick igenom den dystra statistiken över alla olyckor på svenska vägar där någon dödats eller skadats allvarligt fick 55 bilmodeller av 383 högsta resultat. De var minst 40 procent säkrare än medelbilen.

Volvo dominerar listan över de sju säkraste bilarna. Fem är Volvo-bilar, och två är från Toyota och Mercedes. De här sju bilarna har förutom högsta resultat också antisladd och autobroms som standard, vilket minskar risken att en olycka alls ska uppstå. Dessutom har de effektivt whiplashskydd.

”Autobroms minskar risken att köra på andra bilar med cirka 40 procent”, säger Anders Kullgren.

Säkraste bilen i studien var Volvo S80 och V70, årsmodell 2010 till 2016. Risken att dö eller skadas allvarligt är 48 procent lägre.

Folksams rapport visar också att det är drygt tio gånger högre risk att omkomma i de minst säkra bilarna jämfört med i de säkraste. Lyckligtvis finns få av dem kvar på svenska vägar.

I nyare bilar skadas och dödas betydligt färre. En ny, liten bil kan därför vara lika säker, eller rent av säkrare än en gammal, stor bil. 

Bilar från åttiotalet är klart farligare än bilar som kom 2010 och senare.

”När vi jämför bilar lanserade under tiden 1981 till 1990 med bilar lanserade mellan 2011 och 2020 så är risken för en invalidiserande personskada halverad, och risken att dö har minskat med 60–70 procent”, säger Anders Kullgren.

Han tror att den utvecklingen fortsätter och att det blir mindre farligt att krocka och att bilarna själva avvärjer fler olyckor.

”Mycket av den forskning som görs nu för självkörande bilar – som teknik som hindrar att du kör över mittlinjen mot mötande trafik – leder till nya säkerhetssystem”.

Dyra, nya bilar är oftast säkrare än billiga, gamla bilar. Är krocksäkerhet bara för den som har råd?
”Nej, det finns bilar som kostar ner mot 50.000 kronor som också är bra. Att välja rätt bil är mycket viktigare än många kanske tror, det är huvudbudskapet här”.

 

Innehåll från EbbotAnnons

Techbolaget Ebbot har utvecklat en GPT-modell för kundsupport

Senaste året har kantats av en AI-hysteri med ChatGPT i spetsen, vilket har gjort att många företag fått upp ögonen för tekniken, inte minst potentialen för kundsupport. Den snabba utvecklingen inom AI är något som techbolaget Ebbot tagit tillvara på, som nu lanserar nu sin egenutvecklade GPT-modell - skräddarsydd för kundsupport.

Att använda AI för att automatisera kundsupport är inte något helt nytt påfund. Tekniken har dock inte alltid levt upp till förväntningarna, vilket gjort att många företag har antagit en avvaktande ställning till AI chatbotar. 

Sen kom ChatGPT och förändrade allt. 

– Den snabba utvecklingen av AI och framför allt ChatGPT har förändrat både företagens och konsumenternas inställning till- och förväntningar på chatbotar och sättet man kan interagera med dem, säger Oliver Young, Product Manager på Ebbot.

Ebbot är ett svenskt techbolag som har utvecklat chatbots- och AI-teknik sedan 2018. Därmed har de i första hand fått uppleva hur attityden till chatbotar på marknaden snabbt har skiftat från skepticism till entusiasm, med en nu stark tilltro till deras förmåga och potential.

En del företag har redan hoppat på trenden att använda sig av tjänster som är integrerade med generellt tränade GPT-modeller. Det finns dock en hel del nya utmaningar som kommer med detta, förklarar Oliver Young:

– Risken med att använda en chatbotsleverantör som saknar en egen GPT-modell är att man tappar kontrollen över sin datasäkerhet och personuppgiftshantering. Detta på grund av att många tredjepartslösningar lagrar datan utanför EU, där andra regler och lagar om personuppgiftshantering gäller.

Som svar på marknadens efterfrågan har Ebbot utvecklat sin egen GPT-modell, baserad på samma teknologi som ChatGPT, men med en viktig skillnad; Ebbots modell hostad inom EU och anpassad för att endast svara utifrån företagsspecifika data.

– Med EbbotGPT kan vi säkerställa att chatboten endast svarar på företagsspecifika data. Något som är oerhört viktigt inom kundsupport där man absolut inte vill riskera att boten hittar på egna svar, såsom att boten rekommenderar en konkurrerande produkt eller tjänst, säger Oliver Young.

Förutom att EbbotGPT är skräddarsydd för att användas för kundsupport, berättar Oliver Young att den nya modellen även har förändrat sättet för hur chatbotar byggs och administrerats i Ebbot-plattformen:

– Till skillnad från hur chatbotar tidigare byggdes i plattformen, kan man nu bygga en helt ny chatbot på bara några minuter. Till exempel kan en FAQ-fil (vanliga frågor) användas som träningsdata. Efter träningen kan chatboten generera en oändlig mängd unika svar baserat på innehållet i FAQ:n. Den här snabbare processen för att skapa chatbotar innebär också att det blir mer kostnadseffektivt att utveckla och underhålla en chatbot, vilket ger fler företag och organisationer möjlighet att skaffa en.

Den nya GPT-modellen lanseras i början av september vilket gör Ebbot till det första svenska företaget som erbjuder en egen GPT-modell som är skräddarsydd för kundsupport. 

Företag kan redan nu anmäla intresse på Ebbots hemsida här.  

Om Ebbot

Ebbot erbjuder en plattform för att skapa bättre kundupplevelser online med hjälp av AI. Ebbot grundades 2018 och har idag kontor i Stockholm och Göteborg. 

Läs mer på ebbot.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ebbot och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera