Annons

Risk för nytt efterfrågefall när Opec vill släppa nödbromsen

Oljekartellen Opec förbereder sig på att öka oljeproduktionen igen.

Men även om kranarna öppnas något är det fortfarande långt kvar till normala nivåer, skriver flera amerikanska affärsmedier.

Foto:Charlie Riedel

Saudiarabien går i täten för att få Opec att öka den gemensamma oljeproduktionen, skriver Wall Street Journal.

Det var i april som de 23 oljeproducerande länderna enades om att strypa leveransen av råolja med 9,7 miljoner fat om dagen.

Även i det beslutet var det Saudiarabien som var den drivande kraften.

Förslaget på bordet handlar nu om att minska strypningen med 2 miljoner fat, till 7,7 miljoner.

Basen för det är återhämtningen i världsekonomin och den därmed ökande efterfrågan på olja.

Risken är dock att kombinationen av ökande covid 19-smitta i länder som USA och Brasilien samt tecken på en andra våg i länder som släppt på sina restriktioner utlöser ett nytt efterfrågefall precis när produktionen ökar.

”Jag tror att de [Opec] är mycket medvetna om några av de potentiella molnen vid horisonten”, säger Helima Croft, chefsstrateg för råvaror vid RBC Capital Markets till nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt anonyma källor till Bloomberg förbereder sig flera stora oljebolag för att öka sin produktion nästa månad om inget annat besked kommer från det ryska oljeministeriet.

Den 15 juli håller JMMC, ministerkommittén inom Opecländerna, ett online-möte för att stämma av hur marknaden utvecklat sig.

Nordsjöoljan Brent, den ledande prisindikatorn, har återhämtat sig efter vårens brutala ras, och är ned med 31 procent sedan årsskiftet. För närvarande kostar ett fat nordsjöolja drygt 43 dollar.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?