1515
Annons

Risk för ny politisk vilde från SD

Sverigedemokraterna kan skapa ännu en politisk vilde i riksdagen.
Snart avgör partistyrelsen om Anna Hagwall ska uteslutas för antisemitiska uttalanden.

"Jag vet vart vindarna blåser, men det kanske finns lite vett i deras omdöme, de som ger det slutgiltiga svaret", säger Hagwall till TT.

Blir hon utesluten så tänker hon i alla fall inte lämna riksdagen. Hon har väljare som valt henne för fyra år, argumenterar hon.

"Jag tänker inte lyfta lön utan motprestation."

Hon anser inte att hon har gjort ett så grovt fel att det skulle resultera i uteslutning.

"Och även om man gör fel så tycker jag inte att man kan radera bort 16 års lojalt arbete och alla insatser jag gjort", säger hon.

Hon har redan lämnat sin plats i skatteutskottet och som ledare för SD:s skattepolitiska grupp.

Magnus Olsson är sammankallande i SD:s medlemsutskott och sitter i partistyrelsen. Han bekräftar att utskottet, som haft i uppdrag att granska Hagwall, har lämnat ett förslag till måndagens partistyrelsemöte. Olsson vill inte säga vad utskottet föreslår.

Partiledningen har varit hård i sin kritik mot Hagwall. Utlösande var den motion hon skrev i höstas om presstöd och ägande av medier.

I motionen hävdade hon att en och samma ägare (läs: Bonnierkoncernen) äger 80 procent av alla medier, vilket inte stämmer. Hon krävde spritt ägande och slopat presstöd. När hon kommenterade den för Aftonbladet skrev hon: "De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta".

Bonniertidningar får inget presstöd men får ta del av en del av det så kallade distributionsstödet. Hagwall skrev också att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media".

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, på den borgerliga tankesmedjan Timbro, beskrev kärnan i hennes resonemang som "den klassiska antisemitiska tankefiguren att judarna styr medierna". Ett sådant övertramp tillåter inte ens SD, enligt honom.

Mattias Karlsson anklagade Hagwall för att skada trovärdigheten i SD:s "mångåriga kamp mot antisemitism". Han sade att det inte var första gången hon uttalade sig tvärt emot partiets linje.

"Det gör att vi inte har förtroende för henne längre", sade Karlsson till TT.

Om Hagwall utesluts blir hon riksdagens andra politiska vilde denna mandatperiod.

Förra året lämnade Margareta Larsson, Jimmie Åkessons svärmor, SD i protest. Hon har inte deltagit alls i riksdagsarbetet sedan dess men har kvar sin plats och får riksdagsarvode på 63 800 kronor i månaden. Åkesson har sagt att det är oacceptabelt att hon gör det och vansinnigt att systemet går att utnyttja på det viset.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?