1515

Risk för korruption – kriminella drar in stora belopp på krisen

Den desperata jakten på skyddsutrustning och andra varor i kampen mot coronaviruset har öppnat möjligheter för mindre nogräknade aktörer.

Företag med högst tveksamma kopplingar, ibland till brottslingar, har redan dragit in stora belopp från olika europeiska regeringar.

Risk för korruption i staters desperata jakt på skyddsutrustning, det varnar EU för.
Risk för korruption i staters desperata jakt på skyddsutrustning, det varnar EU för.Foto:Matt Dunham

Bristen på skyddsmasker, ventilatorer och annan utrustning har tvingat stater, myndigheter och regioner till akut jakt på varor, ibland från nya leverantörer. Det har ofta varit hård konkurrens med andra länder, vilket också har drivit upp priserna.

Samtidigt bidrar tidspressen till bristfälliga upphandlingar. Lättnader i upphandlingsregler har också införts.

Di har tidigare rapporterat hur länder som Spanien, Nederländerna, Tjeckien, Turkiet och Filippinerna har återkallat kinesiska produkter efter kvalitetsbrister.

I många länder skjuts nu enorma belopp till för att stävja krisen. Europarådets antikorruptionsbyrå Greco höjde på tisdagen ett varningens finger. 

”Risken för korruption ska inte underskattas”, skrev Greco-chefen Marin Mrčela i ett uttalande om coronakopplade inköp.

Han pekar ut både offentlig sektor och näringslivet som utsatta. Det kan handla om mutor i hälsosektorn, korruption vid forskning kring nya produkter, intressekonflikter, lobbying och rena bedrägerier.

Flera fall i Europa tyder på att varningen är befogad. 

I hårt drabbade Italien har reportrar kopplade till Irpi, ett institut för undersökande journalistik, avslöjat att statliga kontrakt har gått till företag som leds av bedrägerimisstänkta.

En ny stor maskleverantör i Rumänien kontrolleras av en före detta tjänsteman som har dömts för samröre med organiserad brottslighet, har journalistorganisationen Rise Project avslöjat. Tjänstemannen uppges vara nära vän med premiärminister Ludovic Orban. Bolaget var tidigare aktivt inom olika alternativa hälsometoder. 

Tjänstemannen köpte en majoritetsandel av bolaget den 11 mars, samma dag som WHO deklarerade att coronaviruset var en global pandemi. Maskerna, vars kvalitet ifrågasatts, gav en vinst på 40 procent. Det skriver journalistnätverket OCCRP, som samarbetar med Rise.

Sloveniens största viruskopplade beställning, motsvarande en kvarts miljard kronor, gick till en spelmogul utan erfarenhet av hälsobranschen, skriver OCCRP.

EU lättade den 1 april på sina regler för att medlemsländerna snabbare skulle kunna köpa in varor i coronakrisen. Enligt OCCRP öppnar detta för att myndigheter i unionen kan handla direkt av leverantörer, utan formella upphandlingar. 

EU varnar samtidigt för riskerna med detta och kräver att den här typen av affärer motiveras separat. De rapporter som kom in från olika medlemsländer under de första dagarna i april innehåller för det mesta få detaljer, enligt OCCRP.

Greco-chefen Marin Mrčela kräver transparens.

”Vi får inte låta covid-19 kompromettera våra värderingar och principer”, säger han.

Även i Japan rapporteras kriminella försöka sko sig på coronakrisen.

Korruption i hälsosektorn ledde redan före krisen till globala förluster på 5.000 miljarder kronor årligen, skriver Transparency International i en varning för korruptionsriskerna kring corona. 

Organisationen pekar på att ljusskygga aktörer under utbrotten av ebola och svininfluensan försökte sko sig i samband med insatser för att hjälpa drabbade.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?