Annons

Risk för högre priser på flera livsmedel efter torr sommar

Regnet kom – men inte i tid för att rädda det havre, korn och vete som såddes i våras.

”Det blir en spannmålsskörd under genomsnittet, eller kanske till och med väsentligt under”, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

LRF-ordföranden Palle Borgström tror att kött och mejeriprodukter, men även spannmålsprodukter som bröd och pasta, kan bli dyrare i butikerna.
LRF-ordföranden Palle Borgström tror att kött och mejeriprodukter, men även spannmålsprodukter som bröd och pasta, kan bli dyrare i butikerna.Foto:TT/Oskar Omne

Torrare väder än vanligt på många håll nu i sommar vållar problem för lantbruket. Juni gav mindre nederbörd än normalt i södra Sverige, enligt SMHI:s mätningar. Juli har också varit torr, eller ganska torr, i större delen av landet – fram till denna vecka.

Att det regnar nu gör inte läget bättre för den vårsådda spannmålen.

”Det är för sent och gör ingen skillnad”, säger Palle Borgström. 

Problemet är att säden mognat för snabbt i värmen, innan den hunnit växa till sig.

Det som såddes i höstas, till exempel höstvete, har klarat sig bättre.

”Det är generellt mera robust gröda. Den har längre tid på sig att växa och bilda rotsystem”, påpekar Borgström.

För grödor som blir djurfoder är läget lite annorlunda,

”Regnet nu är väldigt bra för både betesmarker och vallodling av foder till vintern”, säger Palle Borgström.

Vallodling – många av oss kallar det hö – ger flera skördar på en säsong. Om vädret vill.

”De allra flesta fick en väldigt bra första skörd. Men den andra och tredje skörden är på vissa håll väldigt liten.”

Med lagom nederbörd nu och framöver kan man dock hoppas på en bra sista skörd i september. 

Att köpa foder till nötdjur är dyrt just nu. Efterfrågan är hög.

”Det är inte bara Sverige som drabbats av ovanligt eller extremt väder. Det är väldigt torrt och varmt i Nordamerika, torrt i Sydamerika och på andra håll har det varit översvämningar. Det är höga priser på världsmarknaden”, säger Palle Borgström.

Detsamma gäller för spannmål. Och det kan komma att märkas för konsumenterna.

LRF-ordföranden tror att kött och mejeriprodukter, men även spannmålsprodukter som bröd och pasta, kan bli dyrare i butikerna.

Innehåll från TelenorAnnons

Så ska råttorna stoppas – med digitala tekniken

När städerna växer blir råttorna allt fler.

Här är digitala tekniken som effektivt sätter stopp för skadedjuren.

– Det har förändrat vårt arbete i grunden, säger Ulf Eripe, teknisk chef hos Anticimex Global.

Läs mer om hur skadedjursbekämpning med IoT fungerar här 

Sinnebilden av skadedjursbekämpning är en utställd fälla med gift. Då och då åker man och vittjar lådan på fångsten. Förvisso måste dagens uppkopplade råttfällor med sensorer fortfarande tömmas, men i övrigt är inte mycket sig likt hos det globala skadedjurskontrollsföretaget Anticimex.

– Vi kan på avstånd övervaka och analysera, vi ser vad som sker hos kunderna utan att vi behöver åka dit i onödan, berättar Ulf Eripe och fortsätter:

– Man kan jämföra det med ett inbrottslarm, ett larm som indikerar skadedjur men som även fångar skadedjur. Det ger oss möjlighet att agera tidigare, minimerar skador för våra kunder samt ger oss operationell trygghet. Med våra uppkopplade fällor och sensorer vet vi problemet är och vart skadedjuren tar sig in. Utifrån den aspekten blir det en win-win både för oss och kunden.

Ulf Eripe är teknisk chef hos Anticimex Global.
Ulf Eripe är teknisk chef hos Anticimex Global.

Satsningen på digital skadedjurskontroll startades 2015 efter att ha föregåtts av lokala initiativ. Anticimex, som numera finns på 21 marknader räknas som det tredje största bolaget i världen inom skadedjurskontroll, har cirka 350 000 fällor och sensorer uppkopplade i dagsläget.

– Antalet uppkopplade fällor och sensorer har växt med 65 procent de senaste 12 månaderna, så det står för en stor del av vår tillväxt, säger Eripe.

Tekniken bakom de digitala fällorna kallas Anticimex SMART och för uppkopplingen har man tagit hjälp av Telenor IoT.

– I enheterna sitter det ett globalt SIM-kort från Telenor, som är uppkopplat till vårt backend-system. Vi letade efter en lösning som gick att distribuera globalt, det skulle gå att koppla upp sig utan att behöva hantera lokala SIM-kort. Det var en bidragande orsak till att vi valde dom.

Enligt Ulf Eripe är Telenor IoT en viktig pusselbit i Anticimex SMART globala expansion de senaste åren – just tack vare de globala uppkopplingsmöjligheterna och den personliga dygnet runt-supporten.

– Det hjälper oss att snabbare kunna etablera oss med våra lösningar på nya marknader, speciellt där det kan vara komplicerat att ordna tillförlitlig landstäckande uppkoppling med lokala operatörer säger Eripe.

Digitaliseringen av skadedjurskontroll har även gett andra positiva effekter – Anticimex har effektiviserat sin verksamhet tack vare övervakningsmöjligheterna och har även minskat sin miljöpåverkan.

– Historiskt sett har man använt sig av gift, men de system vi använder idag tar hand om skadedjuren mekaniskt eller elektriskt. Det minskar även riskerna för så kallad secondary poisioning, alltså att inte andra djur eller människor utsätts för gifter.

Läs mer om hur skadedjursbekämpning med IoT fungerar här 

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera