Annons

Risk för handelskrig när Kina snuvas på affärer i USA

Kinas uppköpståg av amerikanska företag är på väg att köra in i väggen. Donald Trump uppmanas att stoppa alla förvärv gjorda av statskontrollerade bolag.
”Det riskerar att leda till handelskrig”, säger Rajiv Biswas, chefsekonom för Asien på IHS Global Insight.

Donald Trump, USA:s tillträdande president.
Donald Trump, USA:s tillträdande president.Bild:TT

Kina köper upp utländska företag som aldrig förr, speciellt amerikanska. Under årets tio första månader ökade landets direktinvesteringar i utlandet med hela 53 procent, till 146 miljarder dollar, enligt landets handelsdepartement. Det omfattande köp av 7 000 företag i 163 länder och är en del i regeringens policy att suga upp internationella tillgångar.

Den snabbaste ökningen skedde i USA där det samlade värdet av uppköpen var hela tre gånger större än under samma period året innan. De flesta bolagen var inom it, mjukvara, telekom, medicin och avancerad tillverkning. Tidigare har fokus legat på bolag inom energi och naturtillgångar.

Nu tycks uppköpståget vara på väg att köra in i väggen, i alla fall gällande amerikanska bolag. En kongresspanel, the US-China Economic and Security Review Commission, uppmanar nu regeringen att förbjuda alla statskontrollerade kinesiska företag att köpa amerikanska företag. Anledningen är både ekonomisk och säkerhetspolitisk.

”Det finns en inbyggd hög risk att när statskontrollerat företag köper eller tar kontroll över ett amerikanskt bolag så kommer det att utnyttja dess teknologi, kompetens och marknadskraft för att tjäna den kinesiska staten och underminera den nationella säkerheten i USA”, framhåller gruppen.

”Kinesiska statskontrollerade företag är en förlängning av kinesiska staten. Om vi inte vill att amerikanska staten ska köpa amerikanska företag, varför skulle vi då vilja att Kinas kommunistregim ska göra det?”

Kongresspanelen har koppling till Donald Trump. Exempelvis så har en av dess medlemmar, den tidigare senatorn Jim Talent, lyfts fram som möjlig försvarsminister i Trumps kabinett.

Rajiv Biswas, chefekonom för Asien på IHS Global Insight, säger att länder som Australien, Indonesien och Mongoliet redan infört striktare regler för utländska uppköp av dess tillgångar, och att Tyskland överväger strängare regler.

”USA, som många andra länder, kommer troligen att införa striktare restriktioner för uppköp av utländska statskontrollerade företag inom områden med speciellt nationellt intresse, som teknologi och försvarsmaterial”, säger han.

Han förväntar sig dock att Kina sätter hårt mot hårt.

”Om Kina drabbas av omfattande amerikanska försvarsmekanismer inom handel och investeringar kommer de troligen att slå tillbaka med sina egna uppsättningar av riktade åtgärder. Det riskerar att leda till handelskrig.”

Guo Yu, chef för riskanalys i Asien vid Verisk Maplecroft, skriver i en rapport att det inte bara är statskontrollerade kinesiska företag som kommer drabbas av Trumps protektionistiska politik, utan alla typer av investeringar.

”Kinesiska investeringar i USA kommer sättas under betydligt hårdare kontroll”, framhåller han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?