Risk för ännu dyrare bensin efter krisen i Mellanöstern

Full tank – till rekordpriser. I Norge har bensinpriserna redan höjts efter krisen i Mellanöstern, och de svenska bensinbolagen väntas följa efter.

Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea.
Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea.Foto:Vidar Ruud

De norska bensinbolagen har höjt priserna under måndagen, där det inte är helgdag, skriver Dagens Naeringsliv. Bakom höjningen ligger oron i Mellanöstern.

I Norge kostar en liter 95-oktanig blyfri bensin nu 17,61 norska kronor på Cirkle K, vilket är rekordhögt, enligt tidningen.

I Sverige finns det nog skäl att anta att de svenska bensinpriserna kommer att ta samma väg under tisdagen, då helgerna är över för vår del, tror Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea NDA SE -0,34% Dagens utveckling .

”Jag antar att de kommer att följa efter. Krisen i Mellanöstern börjar få effekt. Men bensinpriset beror på en massa saker, dels råvarupriset, dels kronkursen och lager”, säger hon.

Hur det kommer att gå med priserna på längre sikt är svårt att säga, förklarar hon.

”Krisen i Mellanöstern har gjort att råvarupriset höjs på grund av risken, och självklart kan priserna höjas ännu mer.”

Iran har utlovat hämnd efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

”Nu väntar marknaden med spänning på vad Irans hämnd blir. Vi vet inte vilka effekter den kan ge.”

Hon nämner attacken tidigare i höstas mot det saudiarabiska oljebolaget Saudi Aramco, som slog ut en stor del av oljeproduktionen där på ett bräde. Då sade sig de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen ligga bakom angreppet, men USA och Saudiarabien hävdade att attacken orkestrerats från Iran. Iran har dock nekat till all inblandning.

”Marknaden är rädd för att något liknande ska hända nu. Oljemarknaden är tajt, och påverkas direkt om något sådant skulle hända igen”, säger Thina Saltvedt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?