1515

Risk att ta ut pensionen för tidigt

Allt fler tar ut hela sin tjänstepension under de första åren som pensionär enligt en ny rapport från forskningsstiftelsen SNS. Men det är riskfyllt.

Många kan falla under gränsen för vad en fattigpensionär tjänar, säger forskaren bakom rapporten till Ekot i Sveriges Radio.

Bild:Martina Holmberg/TT

Bland pensionärer som haft en tjänstepension som privatanställd ökade andelen som tog ut pensionen tidigt från 19 procent till 30 procent mellan åren 2008 och 2013 enligt en ny rapport. Bland privatanställda arbetare ökade andelen under samma period från 10 till 32 procent.

Det är oftare personer som går i pension tidigt eller de med sämre hälsa som väljer att ta ut tjänstepensionen tidigt. De med höga inkomster väljer oftare att ta ut tjänstepensionen jämnt över åren, enligt rapportförfattaren Johannes Hagen, forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Ett högre tidigt uttag ger också högre marginalskatt.

Ungefär 3 av 4 väljer däremot fortfarande livslång utbetalning.

När de själva motiverar varför de valt att ta ut pensionen tidigt svarar nästan hälften att de gör det för att "leva nu".

Men forskaren bakom studien varnar för att utvecklingen mot tidiga utbetalningar kan slå tillbaka mot den enskildes ekonomi.

"Inkomstminskningen kan bli ganska stor. Beroende på vilken definition av fattigpensionär man har, så är det många som kommer att falla under gränsen för vad en fattigpensionär är, på grund av att tjänstepensionen tar slut efter fem år", säger Hagen till Ekot.

"Exakt hur många det är har jag inte räknat på, men i takt med att tjänstepensionen blir allt viktigare - och att man kan ta ut en allt större andel av tjänstepensionen under ett begränsat antal år - gör ju att vi kommer att se större konsekvenser av tidsbegränsade uttag i framtiden, säger han.

Han uppfattar även att många inte är medvetna om vilket val de i praktiken gjort då det ikryssade förvalet på blanketterna har stor betydelse för hur många i slutändan väljer.

Analysen bygger på data om cirka 370.000 nyblivna pensionärer som påbörjade uttaget av sin tjänstepension från AMF eller Alecta någon gång under perioden 2008-2013 samt registerdata från SCB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?