Hoppa till innehållet

Annons

”Risk att bolagen är lika dopade som en östtysk OS-trupp”

Rapportfloden har dragit igång på allvar och många bolag går bättre än befarat. Men det lurar faror i siffrorna.

”Det finns en risk att Stockholmsbörsens bolag är lika dopade som en östtysk OS-trupp”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden.

Under veckan inleddes rapportperioden för årets tredje kvartal. Först ut på torsdagen bland jättarna var Telia, Tele2 och Ericsson följt av bland annat Volvo, Getinge, Assa Abloy och Sandvik på fredagen.

För de konjunkturkänsliga bolagen inom verkstad och industri har beskeden varit ungefär som väntat: siffrorna för tredje kvartalet ser i regel helt okej ut men man varnar för svagare efterfrågan.

I Analyspodden höjer dock Di:s analytiker Johan Wendel ett varningens finger och pekar på att bolagen talar ganska tyst om de gynnsamma effekterna från den svaga kronan.

”Jag tror att siffrorna är sämre än de ser ut att vara”, säger han.

Den svaga kronan är också ett debattämne i näringslivet. När nätmäklaren Avanza rapporterade på torsdagen efterlyste vd:n Rikard Josefson en debatt om kronan och dess försvagning i rapportens vd-ord.

”Men det är svårt att se vad som skulle få kronan att stärkas ordentligt i närtid, möjligen att den kan få en skjuts om Riksbanken håller fast vid sina planer på en räntehöjning vid nästa veckas räntebesked”, säger Di:s makroekonomiska expert Viktor Munkhammar.

Även om konjunkturen visar svaghetstecken har också en risk minskat betydligt under veckan. Storbritannien och EU är nämligen överens om ett färskt brexit-avtal – även om Storbritanniens parlament fortfarande måste ge tummen upp.

”En oordnad och hård brexit har varit ett mardrömsscenario av många skäl så detta är goda nyheter för Europas ekonomiska hälsa även om sista ordet ännu inte är sagt”, säger Viktor Munkhammar.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera