ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ringhals stänger reaktor – havet är för varmt

Havsvattnet, som används för kylning i processen, har i spåren av sommarens varma väder nu nått en så hög temperatur att Ringhals 2 tas ur drift. Det skriver Vattenfall i ett pressmeddelande. 

De senaste månadernas varma väder innebär att havsvattnet nu närmar sig 25 grader. Det ställer till det för kärnkraftsverket Ringhals där havsvatten används för att kyla olika system och komponenter i processen. 

"När vattnet blir varmare minskar dess kyleffekt och för att vi med god säkerhetsmarginal ska behålla den kylförmåga som behövs för olika system behöver vi nu ta Ringhals 2 ur drift", säger Sven-Anders Andersson, produktionschef på Ringhals, i ett pressmeddelande. 

Ringhals 3 och 4 har fortsatt normal produktion. Ringhals 1 är i sin tur för tillfället avställd för planerat underhåll. Enligt Vattenfall har varje anläggning fastställda gränsvärden för havsvattnets maxtemperatur och för Ringhals 2 ligger det gränsvärdet på 25 grader. 

"När vi under måndagen närmade oss 25 grader valde vi att minska effekten till 55 procent men nu har temperaturen gått över 25 grader och därför ställs Ringhals 2 av", säger Sven-Anders Andersson. 

Enligt Vattenfall är det ovanligt att svenska kärnkraftverk behöver reducera effekten på grund av för varmt havsvatten och för Ringhals har det enbart skett vid något enstaka tillfälle under 2000-talet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies