ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Riksrättshotet mot Trump

Riksrättsprocess mot president Trump i gång i senaten

Anklagelsepunkterna mot USA:s president Donald Trump har presenterats i senaten under torsdagen. Därmed är den historiska riksrättsprocessen i gång

Genom sitt uppträdande och i strid med den författningsenliga ed han avgivit. . .  har Donald Trump missbrukat presidentmakten”, inledde Adam Schiff, när han läste upp de två anklagelsepunkterna mot Trump inför senatens ledamöter.

Adam Schiff är demokrat och ordförande i representanthusets underrättelseutskott. Han leder den grupp från representanthuset om sju ledamöter som företräder Demokraterna och deras roll under riksrättsprocessen i senaten kan närmast liknas vid åklagare.

Resolutionen om att skicka rättsärendet mot Trump till senaten röstades igenom med siffrorna 228 mot 193 i representanthuset, en spegling av Demokraternas överläge i den kammaren. Därefter, sent på onsdagskvällen svensk tid, undertecknades de formella anklagelserna av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

”Det är så sorgligt, så tragiskt för vårt land att presidenten fört oss ända hit genom att undergräva vår nationella säkerhet, bryta mot sin tjänsteed och äventyra vår valsäkerhet”, sade Pelosi vid undertecknandet.

”Denna president kommer att ställas till svars (för sina handlingar)”.

De två anklagelsepunkterna mot presidenten gäller maktmissbruk och försök att hindra kongressens arbete. Det var Schiffs uppläsning av dessa som har markerat inledningen av processen.

Nästa steg är att chefsdomaren i högsta domstolen, John Roberts, officiellt utnämns till ordförande för riksrättsprocessen och sedan svärs in av ett antal senatorer som ska agera jurymedlemmar.

Själva rättegången är planerad att inledas på tisdag.

För att fälla och avsätta en president krävs två tredjedelars majoritet i senaten. Trumps republikaner har majoritet i kammaren varför han med största sannolikhet kommer att frikännas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer