Riksrätt mot president Donald Trump

USA är tudelat i sin syn på riksrätten mot president Donald Trump, men en majoritet vill att senaten — som nu agerar domstol — ska få höra vittnen.

Under natten lade Demokraterna fram sin argumentation.

Foto:Jacquelyn Martin, Jacquelyn Martin, Jacquelyn Martin

47 procent av amerikanerna är för riksrättsprocessen och ett eventuellt avsättande av presidenten, medan 47,9 procent är emot den, enligt en sammanställning av aktuella opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

Hela 72 procent anser dock att vittnen borde få kallas till rättegången, enligt en undersökning som nyhetsbyrån Reuters och opinionsinstitutet Ipsos gjort. Vittnesfrågan är föremål för heta diskussioner då president Trumps parti Republikanerna vill ha en snabb rättegång och är emot att vittnen kallas. Senaten, där Republikanerna har majoritet, väntas rösta om frågan i nästa vecka.

Under natten till torsdagen svensk tid avslutades dag två av rättegången i senaten, under vilken Demokraterna stod helt i rampljuset. Detta eftersom partiets kongressledamöter, som nu agerar åklagare, presenterade den utredning man gjort i representanthuset under hösten.

”När han åkte fast använde han sitt ämbetes makt för att obstruera utredningen av sitt eget tjänstefel”, argumenterade Kaliforniendemokraten Adam Schiff, till vardags ordförande i representanthusets underrättelseutskott, mot Trump.

Före jul godkände representanthuset två anklagelsepunkter mot presidenten: maktmissbruk och försök att hindra kongressens arbete. Demokraterna anser att Trump hållit tillbaka militära stödpengar till Ukraina i syfte att pressa landets regering till att starta en brottsutredning kopplad till Joe Biden, den tidigare vicepresidenten som är en av favoriterna att bli Demokraternas presidentkandidat och därmed Trumps främsta motståndare.

En majoritet av de republikanska senatorerna avfärdar riksrättsprocessen som ”en charad” och ”en häxjakt”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?