ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rikshem ska halvera byggtiden: ”Nytt sätt att jobba”

  • Elin Sjöstrand, projektchef på Rikshem.

Men industriellt byggda lägenheter och långa samarbeten ska Rikshem halvera byggtiden och sänka kostnaderna.

”Det här är ett nytt sätt att jobba i branschen”, säger Elin Sjöstrand, projektchef på bostadsjätten.

De kommande åren ska Rikshem bygga uppemot 1.000 lägenheter per år. Totalt avser bostadsjätten att utveckla 400.000 kvadratmeter till 2022. För att sänka kostnaderna och öka takten har Rikshem skrivit tioåriga ramavtal med trähusbyggaren Sizes i Oskarshamn och byggföretaget JSB.

”Affärsmodellerna i byggbranschen har präglats av att man konkurrenssätter varje projekt för sig. Det innebär att man varje gång får marknadens spotpris men också att varje byggprojekt blir en slags prototyp eftersom teamen som har arbetat med ett projekt bryts upp efter att det är klart”, säger Elin Sjöstrand.

Genom att istället utnyttja industriella processer och långsiktiga samarbeten tror Rikshem att kostnaderna kan minska med åtminstone 10 procent och byggtiden reduceras till hälften.

”För oss som bygger hyresrätter är det viktigt att pressa priserna i branschen. Med långsiktiga avtal kan vi integrera leverantörerna tidigt i våra processer och låta dem ta ett större ansvar”, säger Elin Sjöstrand.

Med industriellt byggande kan så mycket som möjligt göras i fabrik eller med standardiserade processer, enligt Elin Sjöstrand.

”Traditionellt byggande är ett utpräglat hantverk och är en av få branscher med negativ produktivitetsutveckling. För oss som bygger hyresrätter med reglerade hyror blir det ett problem med tuffa kalkyler. Med långa avtal möjliggör vi för leverantörerna att jobba med sin effektivitet”, säger Elin Sjöstrand.

Långa avtal motverkar också branschen kraftiga prisglidningar, enligt Elin Sjöstrand. De tioåriga avtalen är skrivna med prisjusteringar som följer konsumentprisindex, KPI, istället för entreprenadindex.

”Att binda avtalen till KPI gör en stor skillnad på tio år och gör att vi kan nå en större marknad. De senaste tio åren har entreprenadpriserna för flerbostadshus ökat med 30 procent medan KPI ligger på 10-12 procent. Samtidigt har hyrorna utvecklats under KPI”, säger Elin Sjöstrand.

Ramavtalet med Rikshem innebär att Sizes investerar i fördubblad produktionskapacitet.

”Ni ska vi successivt öka kapaciteten, automatisera och ytterligare effektivisera hela verksamheten”, säger Sizes vd Niklas Andersson i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer