ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Smart företagande

Riksgäldschefen: Så fixar du lån för att rädda ditt företag

  • Foto: Jonas Eng

Staten tar 70 procent av risken när företag får låna 100 miljarder i coronakrisens Sverige. Men många detaljer är oklara - som vad lånet kommer att kosta.

Högsta chef på Riksgälden, som garanterar lånen, är Hans Lindblad. I en intervju med Di berättar han hur företag ska göra för att ta del av pengarna.

Regeringen startar en akut för i första hand små och medelstora företag som drabbas i coronakrisens spår. 

Totala beloppet som staten backar upp är 100 miljarder kronor. Det skulle räcka till 1.333 lån om alla lånade maxbeloppet på 75 miljoner kronor. Om det är mycket eller lite? Totalt uppgår företagssektorns lån, finansiella bolag undantagna, till 2.438 miljarder, enligt SCB. 

Högsta chef på Riksgälden, som garanterar lånen, är Hans Lindblad. 

Jag driver ett företag i resebranschen och har noll kronor i omsättning och ingen försäljning på gång för alla mina resor är förbjudna, hur gör jag?
”Du går till din bank och söker ett lån. Banken gör en kreditprövning, inklusive en riskbedömning. Sedan garanterar staten 70 procent av det lånet och banken/företaget står för 30 procent av kreditrisken”, säger Hans Lindblad. 

”Det är banken som säger nej eller ja till lån. Vi lyfter av risken. Det betyder att banken naturligtvis kommer att bevilja många fler lån.”

”Banken har incitament att göra en korrekt kreditbedömning eftersom den ska stå för en del av risken”, säger han vidare. 

Den statliga garantin gäller i all nyutlåning.

”Eftersom garantin sträcker sig över tre år så är det större chans att du har kommit ur krisen, upp på banan och är fullt livskraftig”, säger Hans Lindblad till den fiktive reseföretagaren. 

Vad garantiavgiften blir, som läggs på lånekostnaden, är en fråga som det ännu inte finns ett svar på. 

”Det är nog en förhandling fortfarande med EU”, säger han. 

Räntan borde bli låg eftersom ni tar en del av risken?
”Vad bankerna erbjuder företagen är en förhandling mellan företagen och dem.”

Men jag i mitt lilla reseföretag vill få en låg ränta när staten tar risken, hur ska jag tänka där?
”Det är en diskussion som du får ta med banken.”

Vad blir slutnotan för staten?
”Det är väldigt svårt att säga. Erfarenheten från 2008 års garantiprogram var att inga garantier någonsin behövde infrias utan man betalande tillbaka pengar.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer