1515

Riksdagsparti får valbudgeten mer än halverad

Det kostar många miljoner att bedriva valrörelse. Partiet med den största valbudgeten har nästan sju gånger mer att spendera än det riksdagsparti med minst pengar.

Och ett av förra valets förlorarpartier har fått se sin budget minska med nästan 60 procent.

I valet 2014 backade Liberalerna från 7,1 procent till 5,4 procent, och det avspeglas rejält i hur stor valbudgeten är i årets val. 

Från 35 miljoner kronor 2014 till 15 miljoner i år.

”Vi har ju backat i några val i rad och det gör att partistödet minskar. Sedan påverkar också antalet personal. 2014 var vi i regeringen och hade tre gånger så många anställda", säger Johanna Elgenius, biträdande partisekreterare för Liberalerna.

Att enbart valresultatet inte har betydelse för hur stor valbudgeten blir är Centerpartiet ett levande bevis på. Trots "bara" 6,6 procent i riksdagsvalet 2014 så stoltserar partiet med riksdagens näst högsta valbudget i årets valrörelse, 70 miljoner. 

Förklaringen till det är bland annat utdelningar från partiets eget investmentbolag, Randello Invest, som förvaltar en kapitalförmögenhet på 1,8 miljarder kronor. Förra året delade Randello ut 75 miljoner kronor till partiet. 

Liberalernas budget är också en hel reklam tv-värld ifrån Socialdemokraternas massiva valbudget på "minst" (S vill inte berätta exakt hur mycket de spenderar i valrörelsen) 100 miljoner kronor. I årets val storsatsar partiet bland annat på digital reklam och tv-reklam. Enbart annonsbudgeten är 70 miljoner kronor enligt uppgifter från partihögkvarteret.

S är det parti som har överlägset mest pengar att satsa i 2018 års valrörelse.

Regeringsaspirerande Moderaterna har en mindre valbudget än Sverigedemokraterna. Moderaterna satsar 50 miljoner kronor, en minskning med runt 25 procent jämfört med 2014, medan SD satsar 51,5 miljoner kronor på riksdagsvalet, en ökning med nästan 40 procent jämfört med 2014.

Regeringspartiet Miljöpartiet har kunnat öka sin budget med tre miljoner jämfört med 2014 och satsar totalt 18 miljoner kronor. Det är i sin tur snäppet mindre än Vänsterpartiets valbudget på 18,7 miljoner kronor.

Kristdemokraterna, som i färska opinionsundersökningar dansar på 4-procentsspärren, satsar 23 miljoner kronor varav 2,5 miljoner samlas in från distrikten. 

"Det är ganska exakt vad vi hade i budgeten för fyra år sedan", säger kristdemokraternas administrations- och organisationschef Robert Lisborg.


Innehåll från City NetworkAnnons

Europeisk molntjänst tar bankerna in i framtiden

Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Molnet spås bli ett avgörande verktyg för banker som vill behålla sin konkurrenskraft och innovationsförmåga framåt. Här vill City Network bana väg med sin molntjänst med inbyggd regelefterlevnad anpassad för bank- och finanssektorn.

Molntjänster kommer att utgöra grunden för bankernas digitala transformation och boosta både innovations- och konkurrenskraften. Detta menar Johan Christenson, vd och grundare av molntjänstföretaget City Network.

– Med en molninfrastruktur kan allting automatiseras. Utveckling av nya tjänster och lösningar kan därför ske i en mycket hög hastighet. Vi har exempel där företag 20-faldigat sin produktivitet med samma antal utvecklare som tidigare, säger han och fortsätter:

– Den bästa tiden för att påbörja den här accelerationen var i går. Att genomföra en digital transformation är en fem till tio år lång resa, där företaget inte bara behöver investera i en modern infrastruktur utan också göra en omfattande kunskapsförflyttning. 

Legala utmaningar med molntjänster

På grund av de höga regulatoriska kraven inom banksektorn finns det en tradition av försiktighet när det gäller att använda system utanför den egna organisationens väggar, berättar Johan Christenson. Säkerhet och integritet är två tungt vägande skäl till detta. 

De senaste årens juridiska diskussioner och rättsfall kring användning av utomeuropeiska molntjänster bidrar också till tveksamhet. Banker som använder molntjänster måste göra detta i enlighet med svensk och europeisk datalagstiftning samt branschspecifika krav.

– Vårt mål är att banksektorn ska kunna dra nytta av alla fördelarna med molnet för att fortsätta sin digitala transformation i den takt som marknaden kräver, utan att behöva kompromissa med säkerhet eller lagstiftning, säger Johan Christenson.

Europeiskt alternativ för ökad säkerhet

City Network vill fungera som ett tryggt europeiskt alternativ och har därför byggt in regelefterlevnad i sin tjänst för bank- och finansbranschen, Compliant Cloud, som hjälper företag att påvisa hur lagarna följs vid granskning av Finansinspektionen. Bland kunderna finns bolag inom bank, försäkring och säkerhet.

– Precis som alla organisationer inom de reglerade branscherna har våra kunder ett stort behov av att accelerera sin innovationstakt för att kunna leverera fler och bättre tjänster till sina kunder. Det är kombinationen av automatiserad och programmerbar infrastruktur och regelefterlevnad som gör att vi matchar så väl som leverantör, säger Johan Christenson.

Backas upp av stark ägare

I höstas förvärvades City Network av EQT-ägda Iver som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Affären skyndar på den kunddrivna internationaliseringen.

– Samtidigt som banksektorn är kraftigt reglerad och lokal är internationalisering och integration med andra marknader en viktig aspekt. Därför behöver de en molnpartner som kan täcka hela regionen. City Network är det trygga europeiska molnalternativet, avslutar Johan Christenson.

Läs mer om det trygga molnalternativet här.

Om City Network

City Network är det ledande europeiska molnalternativet och erbjuder IT-infrastruktur som tjänst. Molntjänsterna säkrar att kunder kan efterleva svensk och europeisk datalagstiftning, samt branschkrav och regler gällande revision, loggning, databehandling och datasäkerhet som exempelvis Solvency, Basel och GDPR.

Mer från City Network

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med City Network och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?