ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Riksdagsparti får valbudgeten mer än halverad

Det kostar många miljoner att bedriva valrörelse. Partiet med den största valbudgeten har nästan sju gånger mer att spendera än det riksdagsparti med minst pengar.

Och ett av förra valets förlorarpartier har fått se sin budget minska med nästan 60 procent.

I valet 2014 backade Liberalerna från 7,1 procent till 5,4 procent, och det avspeglas rejält i hur stor valbudgeten är i årets val. 

Från 35 miljoner kronor 2014 till 15 miljoner i år.

”Vi har ju backat i några val i rad och det gör att partistödet minskar. Sedan påverkar också antalet personal. 2014 var vi i regeringen och hade tre gånger så många anställda", säger Johanna Elgenius, biträdande partisekreterare för Liberalerna.

Att enbart valresultatet inte har betydelse för hur stor valbudgeten blir är Centerpartiet ett levande bevis på. Trots "bara" 6,6 procent i riksdagsvalet 2014 så stoltserar partiet med riksdagens näst högsta valbudget i årets valrörelse, 70 miljoner. 

Förklaringen till det är bland annat utdelningar från partiets eget investmentbolag, Randello Invest, som förvaltar en kapitalförmögenhet på 1,8 miljarder kronor. Förra året delade Randello ut 75 miljoner kronor till partiet. 

Liberalernas budget är också en hel reklam tv-värld ifrån Socialdemokraternas massiva valbudget på "minst" (S vill inte berätta exakt hur mycket de spenderar i valrörelsen) 100 miljoner kronor. I årets val storsatsar partiet bland annat på digital reklam och tv-reklam. Enbart annonsbudgeten är 70 miljoner kronor enligt uppgifter från partihögkvarteret.

S är det parti som har överlägset mest pengar att satsa i 2018 års valrörelse.

Regeringsaspirerande Moderaterna har en mindre valbudget än Sverigedemokraterna. Moderaterna satsar 50 miljoner kronor, en minskning med runt 25 procent jämfört med 2014, medan SD satsar 51,5 miljoner kronor på riksdagsvalet, en ökning med nästan 40 procent jämfört med 2014.

Regeringspartiet Miljöpartiet har kunnat öka sin budget med tre miljoner jämfört med 2014 och satsar totalt 18 miljoner kronor. Det är i sin tur snäppet mindre än Vänsterpartiets valbudget på 18,7 miljoner kronor.

Kristdemokraterna, som i färska opinionsundersökningar dansar på 4-procentsspärren, satsar 23 miljoner kronor varav 2,5 miljoner samlas in från distrikten. 

"Det är ganska exakt vad vi hade i budgeten för fyra år sedan", säger kristdemokraternas administrations- och organisationschef Robert Lisborg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer