1515
Annons

Riksdagens ilska mot Vattenfall: ”Baylan måste ta ansvar”

Flera riksdagspartier kräver att näringsminister Ibrahim Baylan (S) hanterar Vattenfalls kritiserade agerande under coronakrisen.

”Tar bolaget inte ansvar så måste Ibrahim Baylan och regeringen ta ansvaret för att hantera den här krisen”, säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Lars Hjälmered (M), Arman Teimouri (L) och Mattias Bäckström Johansson (SD).
Lars Hjälmered (M), Arman Teimouri (L) och Mattias Bäckström Johansson (SD).Foto:Di/TT

Under fredagen gick statliga Vattenfall ut med en ursäkt efter att flera underleverantörer uppfattat eljättens brev om krav på omedelbara prissänkningar som hotfullt.

Bolagets agerande väcker nu ilska i riksdagen.

”Att Vattenfall skickat ut brev som upplevs som hotfullt är anmärkningsvärt. Tar bolaget inte ansvar så måste Ibrahim Baylan och regeringen ta ansvaret för att hantera den här krisen”, säger Moderaternas Lars Hjälmered.

Tycker du att näringsministern borde ta Vattenfall i örat?
”Ja, absolut.”

Lars Hjälmered anser också att den planerade utdelningen från Vattenfall på 7,2 miljarder kronor till staten borde stoppas. Inte minst i och med att bolaget larmar om en svår situation i och med fallande elpriser i skuggan av coronakrisen.

”Vi förstår att om elpriserna faller så måste man se över vilka investeringar som man kanske måste stoppa eller ändra, det är fullt rimligt. Men det är inte rimligt att staten, i det här fallet Vattenfall, och går ut i hotfull ton och säger att man förväntar sig prissänkningar för att bolag ska kunna ha en relation till dem i framtiden.”

Men moderate riksdagsledamoten nämner också fler bolag som han har synpunkter på. 

Bland andra nämner han Jernhusen och Swedavia som exempel på statliga bolag som han anser borde ha gett sina hyresgäster bättre förutsättningar under krisen.

”Regeringen har varit uppfordrande mot privata fastighetsägare, att det är dags att de tar sitt ansvar och sänker hyrorna. Då blir det inget annat än dubbelmoral om statens egna företag inte föregår med gott exempel”, säger Lars Hjälmered.

Även Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson, ledamot i näringsutskottet, är kritisk till hur statliga bolag agerat, däribland Vattenfall.

”Det är fullständigt orimligt att helägda statliga bolag är med och bidrar till att det blir än fler konkurser. Det är ironiskt att man i ena änden sjösätter krispaket för att rädda företag och i den andra bidrar till att göra en svår situation ännu svårare”, säger han och tillägger:

”Regeringen har det yttersta ansvaret i bolagen. Då måste man markera tydligt vad ägarens vilja är och skicka en signal om att det absolut minsta man kan göra är att inte försvåra krisen för underleverantörer och privata företagare.”

Liberalernas dito Arman Teimouri kräver att den planerade miljardutdelningen från Vattenfall till staten ska slopas. Han anser också att Vattenfalls agerande gentemot underleverantörerna är under all kritik.

”Att ett statligt bolag sätter underleverantörer i en gisslansituation är högst oansvarigt. Statliga bolag ska föregå med ett gott exempel”, säger han.

Strategens köpråd: Bottenfiska energieffektiviseraren

En långsiktig vinnare som har rasat i värde i år men som gynnas av den växande energieffektiviseringstrenden. SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall tipsar om en aktie som han spår kommer att stiga kraftigt.

”Vi ser en uppsida som är nästan 70 procent”, säger han.

Esbjörn Lundevall.
Esbjörn Lundevall.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera